Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Härlig fors och stämning när SM avgjordes

I helgen avgjordes SM i de tre disciplinerna kanotslalom, kajakcross och störtlopp i Lissfors, Dala-floda. Och vilket härligt tryck som både fors och deltagare bjöd på!

Kanotslalom

Slalomtävlingarna hölls i Lissfors och Västerdalälven bjöd på ett flöde på ca 200 kubikmeter per sekund, något som verkligen gav bra förutsättningar för en utmanande bana för både juniorer och senior. Ungdomsklasserna kunde även de vara med trots det höga flödet. Tack vare att man valde ut portar som gav en fin bana i en riktigt häftig fors, kunde även de yngre och de som gjorde SM-debut få med sig positiva upplevelser och coola minnen.

SM-klass Senior, Herr K1

1. Erik Holmer, NFP Erik Holmer
2. Frej Bratt, FFF Frej Bratt
3. Fredrik Wahlén, JKoRK

SM-klass Junior H18, Herr K1

1. Gustaf Fiander, NFP
2. Calle Fiander, NFP
3. Eskil Branzell, LPK

Fullständiga resultat från kanotslalom här Pdf, 105 kB..

Störtlopp

Störtloppet genomfördes i Skålforsarna en bit uppströms från Lissfors och det var mycket tight mellan placeringarna. I seniorklassen för herrar blev det en delad andraplats av tre herrar! Alla kom in inom en halv sekund med manuell tidtagning och det beslöts att de skulle dela silvret.

Noterbart är också att den enda startande damsenioren Amanda Fagerlund paddlade snabbare än samtliga herrseniorer – imponerande! Snabbast av alla var dock junioren Gustaf Fiander.

SM-klass Senior, Herr K1

1. Erik Wernersson, FFF
2. Jerome Manceau, NFP
3. David Levrén, FFF

SM-klass Junior H18, Herr K1

1. Gustaf Fiander, NFP
2. Calle Fiander, NFP
3. Abdullah Mardini, VKF

Fullständiga resultat från störtloppet här Pdf, 105 kB..

Kajakcross

Kajakcrossen genomfördes med nya portar inköpta med stöd av Svenska Kanotförbundet. De nya portarna skapar helt nya och betydligt bättre förutsättningar att träna och tävla i den nya OS-grenen som gör debut i Paris 2024.

Kajakcross inleds med ett tidskval där alla kör banan på tid och därefter får paddlarna välja startplacering i heaten där fyra paddlare startar samtidigt. De två snabbaste från semifinal går vidare till final.

I seniorfinalen avgjordes åket redan vid första porten där det var trångt och bökigt. Dock kom Erik Holmer iväg med en så pass stor lucka att han ohotat kunde gå i mål som vinnare. Fredrik Wahlén välte vid första porten, men kom snabbt upp och höll undan för en andraplats. Ossian Fiander och Tomas Rundgren gjorde upp om tredjeplatsen vid den första uppströmsporten under bron och Ossian gick segrande ur den striden.

Juniorfinalen angjordes till stor del redan i den andra framporten där Calle Fiander valde fel linje och fick ta om den. Han tappade mycket och brodern Gustaf Fiander kunde enkelt ta hem guldet. Calle kom aldrig ifatt och fick ge plats åt de yngre medtävlande som därmed fick de åtråvärda SM-medaljerna.

SM-klass Senior, Herr K1

1. Erik Holmer, NFP
2. Fredrik Wahlén, JKoRK
3. Ossian Fiander, NFP

SM-klass Junior H18, Herr K1

1. Gustaf Fiander, NFP
2. Adrian Ligné, NFP
3. Abdullah Mardini, VKF

Fullständiga resultat från kajakcrossen här Pdf, 226 kB..

– –

Fler bilder från SM hittar ni på den officiella FB-sidan för Kanotslalom här.
Även NFP har bilder på sin FB-sida här.

Stort tack Nyköpings Forspaddlare och Västerås Kanotförening för ett fint arrangemang!

 

Publicerad: 2023-08-29

Senast uppdaterad: 2023-08-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV