Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Inspirerande ledarläger i Gryt

Helgen 27–28 augusti höll Svenska Kanotförbundet den andra upplagan av ledarlägret för havskajakledare i Gryts vackra skärgård. Det blev två intensiva dagar med massor av minnesvärda samtal och lärorika pass.

Lägret som genomfördes första gången 2021, även då på KustCamp Ekön, är en del av Svenska Kanotförbundets uppdrag att utbilda och sprida kunskap på alla nivåer och genomfördes med stöd av Svenskt Friluftsliv. Passen som hölls under helgen bygger på Kanotförbundets utbildningsstruktur för ledare och instruktörer, våra säkerhetskurser samt Paddelpasset.
Vidare är ambitionen med lägret att skapa en naturlig träffpunkt för havskajakledare som vill utvecklas genom utbyte av erfarenheter och kunskap, men även genom inspirerande möten och fördjupade samtal. Målet är att ge utvecklande kunskaper – genom både teori och praktik – om ledarskap, coachning och annat kring uppdraget som ledare.

Lördag

Efter ett inledande välkomsttal av Karin Åmossa från Kanotförbundetss styrelse, var det dags för de första passen – allt från instruktörsperspektiv på paddelteknik, övningar som hjälper turledare att analysera kompetensnivå inför paddelturen och pedagogiska verktyg för upplevelsebaserat lärande.
Alla pass var på vattnet och i ett fantastiskt sensommarväder med nästan tropisk värme och vindstilla hav så blev den en perfekt start på dagen. Och det fortsatte så, redan vid lunch var de spontana samtalen och diskussionerna igång.
På eftermiddagens pass tränade deltagarna incidenthantering, undersökte vad som är drivkraft för målbilder och fokus samt lärde sig mer om miljö och naturguidning. Några deltagare fördjupade sig i teorin och praktiken om Conditional Outdoor Leadership Theory där de fick testa olika ledarskapsverktyg. Före middagen hölls sedan två avslutande workshops – ”Vi & dom” som lyfte ämnet vem den ”normala” paddlaren är och ”Hållbarhet & miljöpåverkan”.


Den varma dagen övergick i ljum kväll och avslutades med en fantastisk måltid av ”Outdoor-kocken” Eva Söderström. Ett uppskattat inslag som förbereddes och lagades på plats över öppen låga på en stor Muurika. Det skapades en naturlig samlingspunkt hela kvällen så där som det gärna blir i ett ”kök”. Det bjöds på härlig wok med massor av grönsaker, nudlar och kött alternativt veganskt samt hemlagade tillbehör. Middagen avrundades med en smarrig efterrätt bestående av rabarber- och jordgubbskompott, granola och en len, raw-vaniljkräm samt kokkaffe.
Förutom den sköna stämning som det ofta blir i ett läger när man gör något tillsammans, blev kanske det bästa ändå det där sorlet som uppstår när likasinnade människor möts, det naturliga samtalet och de djupa dialogerna. Till slut var siluetterna mot det upplysta Tentipi-tältet och bakgrundssorlet det enda som bröt mot mörkret och tystnaden.

 

 

Söndag

Efter en fin morgon, med Yoga för dem som önskade, så kom det på förmiddagen in en front med kraftigt regn, vind och åska. Väderprognosen, som också varit ett av samtalsämnena under lördagen, visade sig vara korrekt. Det medförde att passen fick justeras och planeras om. Men även det blev en lärorik del att ta med sig – förändrade förutsättningar ställer krav på att man som ledare kan ändra, omvärdera och anpassa sig efter både yttre omständigheter och deltagare med speciella behov. Några pass från lördagen fanns med även under söndagen så att alla skulle få möjlighet att ta del av utbudet. ”Första hjälpen för paddlare” och ”Inner Game”, som bygger på Timothy Gallweys inlärningsteori, var helt nya för dagen.Vädret på söndagen förändrade planerna litegrann, men vad gjorde väl det. Med tanke på helgens syfte så blev det ändå helt perfekt – att få utvecklas som ledare och människa tillsammans med andra. Det blev en otrolig och fullspäckad helg med massor av erfarenhetsutbyte, fördjupade diskussioner, inspirerande möten och lärorika upplevelser – nu utvecklas vi vidare.

 


Stort tack till våra eminenta instruktörer, utbildare och föredragshållare – Jonas Forsmark, Johan Skarelius, Johan Karlström, Håkan Mattsson, Kersti Beck Larsson, Katinka Ingves och Eva Söderström.

Och sist men inte minst stort tack till alla deltagare som bidrog till en minnesvärd och lärorik helg!

 

Helgens ledare och instruktörer, fr. vä: Eva Söderström, Jonas Forsmark, Karin Åmossa, Åsa Andersson, Kersti Beck Larsson, Johan Skarelius, Katinka Ingves, Johan Karlström och Håkan Mattsson.

Publicerad: 2022-08-31

Senast uppdaterad: 2022-12-22

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV