Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Månadens förening – Falkenberg SUP Club

Falkenberg SUP Club – en liten klubb som syns! På knappt 3 år har de visat upp hur fantastiskt paddling är och att man med små medel kan arrangera internationella tävlingar i världsklass!

I ett led att aktivt arbeta med vår nya vision och värdegrund, vill vi med "Månadens förening" visa upp och hylla goda exempel från våra föreningar ute i landet. December månads förening är Falkenberg SUP Club!

Sedan starten i december 2020 har Falkenberg SUP Club med ett 50-tal medlemmar redan fixat förråd mitt på besökstäta Skrea Stand i Falkenberg, kontinuerliga träningspass och turer, startat upp barn- och ungdomsverksamhet och arrangerat Sveriges första internationella ICF-sanktionerade tävlingsarrangemang sedan 2003.


 

Internationellt arrangemang i världsklass!

Redan 2021 tog föreningen på sig att arrangera SM i SUP och höjde direkt nivån för svenska tävlingsarrangemang. När tävlingen sedan växlade upp 2022 och blev Baltic Skrea Beach Paddle Race med internationell profil, blev det ett statement till hela kanotfamiljen hur ett arrangemang ska drivas – med både professionell klass och fler större samarbetspartners.

– En stor hjälp på vägen har varit Falkenbergs kommun och destinationsbolaget som aktivt valt att stötta naturnära idrotter i Falkenbergs vackra omgivningar. Att Falkenberg är en relativt liten ort, hjälpte en del, där det finns en närhet och vilja från företagen att stötta föreningslivet i Falkenberg, men även starkt engagerade medlemmar har bidragit till ett stort kontaktnät. Tävlingsarrangemanget i sig ses nästan som klubbens DNA och har för oss varit vår framgångsnyckel för att bidra till engagemang hos föreningens medlemmar, där alla har möjlighet att vara med och påverka och vara delaktiga. Utan arrangemanget hade vi definitivt inte haft lika stark klubb, säger tävlingsledare och medgrundare av föreningen Tommy Dee Packendorff.

Under 2023 växlade arrangemanget upp ytterligare och blev av International Canoe Federation tilldelade statusen ICF World Ranking Event, med över 200 deltagare från 12 nationer och mer än 35 000 kr i prispengar.


 

En liten klubb som syns och engagerar!

En av nycklarna för att både skapa engagemang och få fler medlemmar har varit att synas utåt i framför allt sociala medier. Falkenberg SUP Club har lagt både resurser på en attraktiv hemsida och engagerar sig för att skapa content till instagram.

– För oss har det känns superviktigt både för att kunna visa upp vår idrott för att kunna rekrytera nya medlemmar. Paddling i vackra miljöer är en hit och inspirerar folk till att paddla och om folk utanför inte kan hitta information på ett lätt, inspirerande och attraktivt sätt tror jag inte att man kan förvänta sig att klubben ska växa. Tipset till andra föreningar är att våga satsa och ta hjälp om man tycker det är krångligt med t.ex. hemsida. Våga lägga ekonomi och resurser på att synas har varit vår strategi för att vinna och växa i längden, fortsätter Tommy.

Internt jobbar föreningen med en frekvent använd facebookgrupp där i stort sett alla medlemmar bidrar genom att vara öppna med tränings- och tävlingstips, att styra upp träningar tillsammans och bidra med inspiration från sina paddelturer.

Förebilder skapar inspiration

Göran Gustavsson är en av alla medlemmar som bidrar till inspiration för framför allt de längre "A till B-turer" som arrangeras i klubben. Göran har bland annat paddlat ultratävlingarna Yukon River Quest på 715 km och Great Alabama Paddle Race på 650 km.


Foto: Janine Schaien

 

ICF World Ranking Event 9–11 augusti 2024

Nästa år kommer Baltic Skrea Beach Paddle Race tillbaka, även då som ICF World Ranking Event. Boka in 9–11 augusti och passa på att besöka Falkenberg om ni vill uppleva ett arrangemang i världsklass.

Falkenberg SUP Club hemsida hittar ni här och deras instagram kan ni besöka här.

 

 

Publicerad: 2023-12-20

Senast uppdaterad: 2023-12-20

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV