Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Samarbete runt Paddlingens dag mellan kanotklubben och lokala naturturismföretagare.

Månadens förening – Oskarshamns Kanotklubb

Tack vare initiativet och upphovet till Paddlingens dag är Oskarshamns Kanotklubb månadens förening. Genom att skapa Paddlingens dag har man gjort ett rikstäckande arrangemang med förhoppning om att fler ska upptäcka paddling. Stort grattis!

I ett led att aktivt arbeta med vår nya vision och värdegrund, vill vi med "Månadens förening" visa upp och hylla goda exempel från våra föreningar ute i landet. Den här månaden lyfter vi Oskarshamns kanotklubb – stort grattis!

Tack vare initiativet och upphovet till "Paddlingens dag" är Oskarshamns Kanotklubb månadens förening. Genom att skapa Paddlingens dag har man gjort ett rikstäckande arrangemang med förhoppning om att fler ska upptäcka paddling. Klubben berättar även hur man gjort för att engagera ukrainare i klubben.

Paddlingens dag – hur allt startade

I Oskarshamn arrangeras varje år en dag under hösten som heter ”Ostkustledens dag”. Det är en dag för vandring och naturturism som engagerar många verksamheter. Under Ostkustens dag 2022 deltog Oskarshamns kanotklubb och anordnade prova-på-paddling.

– Jag kände att prova-på-paddlingen fick lite undanskymd plats i en skogssjö drygt en kilometer från det övriga arrangemanget. När jag satt där vid skogssjön klurade jag på att jag ville ha en dag där fokus inte är på naturturism, utan på paddlingen. Om då den här dagen för naturturism heter ”Ostkustledens dag”. Vad ska då dagen för paddling heta? Det var då jag fick idén till ”Paddlingens dag”, berättar Mathias Lundmark ordförande i Oskarshamns Kanotklubb.

Föreningen tog kontakt med besöksnäringsprojektet ”Mera ut” och de, tillsammans med ”Attraktiva Oskarshamn”, nappade på idén. Det ledde till samverkan mellan Oskarshamns KK och naturturismföretagarna i Oskarshamns kommun som sysslar med paddling. Efter en hel del diskussioner om vilket datum som Paddlingens dag skulle infalla på, bestämde sig gruppen för att den skulle vara andra lördagen i maj.

I maj 2023 anordnades den första Paddlingens dag på flera ställen i Oskarshamns kommun, med väldigt fin uppslutning. För kanotklubbens räkning anordnades prova-på-paddling, det grillades korv och bjöds på fika. Kanotklubben kände att prova-på-paddling är det som passar föreningen bäst och något som de gärna vill fortsätta med. Det var verkligen ett jättebra sätt att visa upp klubben och få nya personer intresserade av paddling. Extra kul var det förstås att det dök upp så mycket folk.

Både klubben och naturturismföretagarna kände efteråt att de gärna ville sprida dagen till resten av Sverige, men att lilla Oskarshamn skulle detta driva detta själva kändes som ett för stort projekt. De presenterade Paddlingens dag för oss på Svenska Kanotförbundet och var vi mycket positiva till idén och under hösten 2023 tog vi över arrangemanget för att utveckla det på riksnivå.

Läs mer om dagen på paddlingensdag.se.


Paddling med ukrainare vid Kalmar slott.


Paddling för ukrainska flyktingar

Oskarhamns KK har även andra fina idéer och projekt i sin portfolio. Sommaren 2022 introducerade de en prova-på-dag tillsammans med RF-SISU Småland för ukrainare – med över 40 deltagare! Det ledde till ett projektstöd under ett år för att deltagarna skulle kunna fortsätta upptäcka idrotten och nu har de inkluderats i kanotklubbens ordinarie verksamhet. Syftet var, och är fortfarande, att skapa förutsättningar för nyanlända ukrainare att få en meningsfull fritid i Sverige.

Vintern 2022/2023 anordnade klubben ett antal paddlingar i simhallen för ukrainarna och under 2023 var de sedan med på diverse paddlingar och fick egna nycklar för tillgång till kajakförråden. De har varit mycket delaktiga i klubben, både på gemensamma paddlingsaktiviteter och vid Paddlingens dag, men även i ett projekt att måla om klubbstugan och göra det fint.

– Vi är väldigt glada över att ha fått förmånen lära känna dessa personer. Är det någon annan klubb som vill göra något liknande så kan vi starkt rekommendera det och ni får gärna höra av er till oss för rådgivning hur ni kan gå till väga, säger Mathias.

Hösten 2023 beslutade Oskarshamsn KK:s styrelse enhälligt att ukrainarna även fortsättningsvis ska få vara medlemmar i klubben helt utan kostnad. De tillägger också att de gärna hade skickat dem på kanotutbildning om det hade funnits en utbildning på deras modersmål ukrainska.


Oskarshamns Kanotklubb erbjuder en mängd aktiviteter och klubbhuset ligger vackert bland klippor och tallar.


Oskarshamns Kanotklubb

Oskarshamns Kanotklubb är en förening där hjärtat klappar varmt för den fina naturen och skärgården, klubbhuset ligger fantastiskt fint bland klippor och tallar. Flera av de medlemmar som på 1980-talet byggde upp klubben är fortfarande aktiva och klubbhuset byggdes faktiskt med egen kraft av klubbens medlemmar. Klubben består av en klubblokal, kajakförråd och omklädningsrum med bastu. Kanoten läggs enkelt i vid bryggan och sedan är det bara att paddla ut genom viken till alla kobbar och skär.

Navet i klubbens aktiviteter är tisdagspaddlingarna där man varje tisdag under maj–september gemensamt paddlar ut till en holme och fikar. Utöver det är några av klubbens andra återkommande aktiviteter mörkerpaddling i månskenet, sälpaddling till ett sälskyddsområde där man brukar få se knubbsäl, utflykter med övernattning i tält på en ö samt teknikträningar inomhus i simhallen. Nyligen har även grenen forspaddling vuxit – en kul och fartfylld aktivitet där klubben har ett förråd för forskajaker vid Emån, strax söder om Oskarshamn. Det anordnas också nybörjarkurser samt sommarskola för barn.

– Dessa delar är något vi vill utveckla ännu mer och i styrelsen kommer vi framöver att jobba mer med målsättningar för att nå ut till den yngre målgruppen och öka medlemsantalet de kommande åren. Idag har vi cirka 200 medlemmar och vi hoppas kunna väcka intresset ytterligare för paddling i Oskarshamn i framtiden. Tack för oss!, avslutar Mathias Lundmark.

Läs mer om Oskarshamns Kanotklubb på deras hemsida här.
Följ även klubben via Instagram på kontot Oskarshamns_kanotklubb för att hänga med på deras resa!

Publicerad: 2024-04-24

Senast uppdaterad: 2024-04-24

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV