Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

SM i freestyle i skummande vatten

I slutet av juli avgjordes SM i Freestyle i den lilla orten Dala-Floda. Freestyle som kanske är en av svensk kanots mest okända tävlingsgrenar. Tävlingarna avgjordes i Lissfors och Fänforsen.

Mitt under semestertider, den 27 juli, avgjordes SM i Freestyle i Dala-Floda. Tävlingen arrangerades av Forspaddlingskommittén som uppmuntrade till deltagande även om man bara ville vara med och testa freestyletricks såsom spinna, hjula, loopa med mera. Domarna valde därför att vara generösa, men konsekventa, i sin bedömning. Detta för att öka intresset för grenen och uppmuntra fler till att börja tävla.

Vad är freestyle?

Freestyle är en av de yngsta grenarna, och tillika tävlingsgren, inom forspaddlingen. Freestyle, som är en bedömningssport, återspeglar mycket av den lekfullhet som återfinns i den fria forspaddlingen. Tävlingen går ut på att utföra spektakulära trick på surfvågor i forsen, inte sällan flyger de högt upp i luften med hjälp av forsens och paddlarens krafter.

Läs mer om tävlingsgrenen freestyle här.

Resultat

Floda Forsfarare dominerade prispallen i både junior- och seniorklassen, något som troligtvis kan förklaras med fördelen av att tävla på hemmaplan och en fors man är van vid. På grund av det höga vattenståndet, högre än förväntat, blev det olika tävlingsplatser för juniorer och seniorer med tanke på säkerheten – Lissforsvalsen för juniorerna och seniorerna fick ta sig an toppvalsarna i Fänforsen med ett flöde på drygt 300 m³/s.

Juniorer

  1. Felix Ring, Floda Forsfarare
  2. William Ring, Floda Forsfarare
  3. Albin Bratt Wettergren, Kanotklubben Strömstararna

Seniorer

  1. Erik Rehn, Floda Forsfarare
  2. Toste Junkka, Floda Forsfarare
  3. Clas-Göran Storm, Linköpings Kanotklubb

Vill du veta mer?

Har du frågor eller funderingar kring forspaddling och tävlingsgrenen freestyle är du välkommen att höra av dig till oss.

Jimmy Melin
Ordförande Forspaddlingskommittén
forspaddlingskommitten@kanot.com

– –

Video – SM Freestyle 2024

Foto: Erik Wettergren

Publicerad: 2024-08-17

Senast uppdaterad: 2024-08-15

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV