Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Kapacitet för mer efter Kanotslalom-EM

Små marginaler retade Kanotslalomlandslaget när EM avgjordes den gångna helgen. Det finns en hög grundkapacitet men små missar i forsen blev kostsamma.

Det är inget nytt att det är små marginaler som avgör i Kanotslalom, det fick det svenska laget uppleva när helgens EM-tävlingar avgjordes i Slovakien. Främsta resultatet kom i lagåket där trion med Isak Öhrström, Erik Holmer och Fredrik Wahlén slutade på en niondeplats.

Erik toppade bland svenskarna när den individuella sllaomtävlingen avgjordes. Han gick direkt till semifinal i det första kvalåket med tionde bästa tid. Fredrik missade semin i det första åket med endast en dryg halvsekund. Isak gick mot en säker plats i semifinalen men åkte på en 50 (missad port) i den 22:a och sista porten. I andraåket var det Fredriks tur att få en 50-tillägg och därmed omöjliggjordes vidare avancemang. Isak åkte på två islag, fick fyra sekunders tillägg samt tappade värdefull rytm och fart och missade semifinalen. I semifinalen fick Erik inte till ett lika bra åk som i kvalet. Han fick ett islag i slutet av banan och "fastnade" i forsen vilket gjorde att placeringarna drog iväg och han slutade på en 21a plats.

Alla tre körde även Extremslalomen. Det var första gången Sverige hade tre aktiva på ett mästerskap i den nya OS-grenen. Tävlingarna inleddes med ett individuellt kval där de 16 främsta gick vidare till kvartsfinal. Ingen av svenskarna tog sig tyvärr vidare. Isak var närmast, mindre en sekunden från avancemang och in som 22:a. Fredrik bara några placeringar bakom som 25:a och Erik slutade 31:a.

Tuff konkurrens med några av världens absolut främsta paddlare på plats. Kapaciteten finns i den svenska truppen i såväl slalom som extremslalom, men på EM infann sig det rätta flytet aldrig.

Nu väntar några spännande, och lika tuffa, världscuper närmast. Den 10-12 juni är det dags för tävlingar i Prag, nya tag för samma svenska landslagstrio under ledning av Förbundskapten Nenad Martinis.

Resultat från EM hittar ni här.
Sändningar från EM hittar ni här.

Publicerad: 2022-06-02

Senast uppdaterad: 2022-12-23

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV