Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Fin slalomsäsong ger mersmak

Den rafflande världscupfinalen i början av september i spanska La Seu avrundade den svenska kanotslalomsäsongen. Isak Öhrströms fina prestation med en historisk vinst samt ledning inför världscupavslutningen visar att Sverige tagit stora kliv.

Det har varit en intensiv säsong med fem världscuper, EM och VM. Och extra kul att det denna säsong att Sverige har en trupp med representanter i alla tre klasserna – junior, U23 och senior, i både kanotslalom och extremslalom.

Det svenska laget 2022

K1 Junior – Gustaf Fiander och Carl Fiander
K1 U23 – Frej Bratt och Ossian Fiander
K1 Senior – Isak Öhrström, Erik Holmer och Fredrik Wahlén

Försäsongen började starkt när alla de aktiva visade bra form och gjorde fina prestationer, inte minst Isak Öhrström som tog två andraplatser i slalom, i Lyptovski Mikulas respektive Krakow. Den fina formen höll i sig under EM, där både Isak och Erik Holmér tog sig till semifinal i ett tufft startfält.

Världscupen

Världscupturnén startade i Prag, Tjeckien och med varierande resultat. Isak knep en 20:e plats i semifinalen i slalom, medan Erik och Fredrik inte lyckats kvala vidare. I extremslalomen visade både Isak och Erik bra form genom att placera sig som 5:a och 6:a i kvalet. Det är små marginaler och tyvärr gick det inte hela vägen – Erik åkte ut i första heatet och Isak i kvartsfinalen.

Motgång föder dock revanschlust och redan i andra världscupen i Krakow, Polen klättrade Isak i resultatlistan i kanotslalomen och slutade 12:a. Fredrik och Erik hamnade precis utanför semifinalen. På extremslalomen kvalade bara Isak vidare, men blev tyvärr utslagen i kvartsfinalen.

På den tredje deltävlingen i världscupen i Tacen, Slovenien blev det fullträff. En historisk seger i extremslalom och en mäktig prestation av Isak Öhrström! Utöver den härliga framgången visade hela laget att det vill vara med och fightas – hela lager presterade fina resultat i både kanotslalom och extremslalom.

Efter en tuff säsong och på den fjärde världscupen i fransk Pau visade Isak varför han tillhör världstoppen. Efter att avancera till semifinal i extremslalomen klättrande han hela vägen upp till ledning i världscupen inför den avslutande finalen.

Och i den sista och tillika världscupavslutningen i La Seu, Spanien blev det spännande och dramatiskt hela vägen. I kanotslalom var Isak den enda svensk som gick vidare från heaten. I semifinalen tog han en port för tight och fick ett kostsamt tidstillägg på 50 sekunder.

I extremslalomen kämpade Isak om att behålla sin ledning. Det blev en tuff utmaning och visade varför sporten heter just extremslalom. Det är dramatiskt och fysiskt där alla fightas om att behålla sina positioner. Isak tog sig vidare från kvalet, men i heatet körde en medtävlande på hans paddel och Isak blev tvungen att släppa den. I försöket att återfå balansen vidrörde han en port med handen och han blev diskvalificerad.

Finaltävlingen ger enligt reglerna dubbla poäng och Isak Öhrström slutar sexa i den totala världscupen 2022. En imponerande insats och en historisk sådan – stort grattis!

Världsmästerskap

På VM i Augsburg, Tyskland i slutet av juli blev seniorlagets sjätte plats en bragd. Det svenska laget tog sig säkert ner i banan och var tillsammans med det vinnande laget Tyskland det enda laget som tog sig ner utan tidstillägg. Individuellt var Isak Öhrströms 24:e plats i kanotslalom det bästa placeringen på VM någonsin. Erik kvalade vidare i extremslalom, men blev utslagen i sitt heat.

Det unga svenska laget debuterade i sina klasser på Junior & U23 VM i Ivrea, Italien och var på plats för att få med sig värdefulla erfarenheter. De aktiva presterade bra utifrån sina nivåer och kan förhoppningsvis ta med lärdomar för att komma tillbaka ännu vassare nästa år.

Sverige har verkligen tagit positioner inom både kanotslalom och extremslalom. Det vittnar inte minst när laget tar en 6:e plats på VM samt Isak Öhrströms världscupseger i extremslalom som toppas med hans 6:e plats i den totala världscupen i den samma.

Stort grattis, det ska bli spännande att följa svensk kanotslalom framöver.

 

Publicerad: 2022-09-17

Senast uppdaterad: 2023-05-30

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV