Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Mycket tid på vattnet där deltagarna bland annat tränade på övergångar i vågor och valsar. Foto Fredrik Wahlén.

Utveckling och glädje på höstläger i Prag

Under höstlovet arrangerades ett uppskattat läger i Prag i Tjeckien under coachning av landslagskanotisten Fredrik Wahlén. På lägret deltog sex unga aktiva från klubbarna Floda Forsfarare, Nyköpings Forspaddlare och Västerås Kanotförening.

Under höstlovet åkte ett gäng på sex ungdomar och en coach ner till Prag på träningsläger. Det paddlades i en av världens bästa kanotslalombanor, Trojabanan i härligt höstväder med sol och fint välkomnade av tjeckerna. I den tjeckiska klubben finns flera världsmästare och det är något speciellt att vara på samma plats som dem. Det är lätt att inspireras när man kliver i kajaken för att träna timmarna innan, eller efter, några av världens bästa paddlare.

Det unga gänget bestående av Ossian, Calle och Gustaf Fiander samt Adrian Ligné från Nyköping Forspaddlare, Erik Wernersson från Floda Forsfarare, Abdullah Mardini från Västerås Kanotförening tränade riktigt bra. Man ser en tydlig utveckling sedan förra året och de klarar även av fler pass än ifjol. Några fick för första gången prova på "mördarpasset" – man paddlar en bana ner för forsen och sen springer upp, självklart på tid.

Det var hög koncentration och nivå på träningen där fokuset under hela lägret främst låg på att träna övergångar i vågor och valsar – från en sida av forsen till den andra. Alla utmanades att våga använda uppströmsbladet och att luta inåt. Det går emot alla överlevnadsinstinkter, men är väldigt värdefullt och en stor fördel när man lärt sig. En och annan roll blev det dock, precis som det ska.

Men lägret handlar inte bara om paddling utan så mycket mer. Det är gemenskapen, att spela spel på kvällen eller laga mat tillsammans och hitta på roliga saker på vilodagen. Denna gång blev det gokart, där Erik tog hem vinsten i en 10 minuters sprint.

Sammanfattningsvis så blev det ett superbra och inte minst väldigt uppskattat läger. Något som är viktigt då det tänder en drivkraft att träna bra under vintern och nå högre höjder nästa sommar.

Tack för denna gång!


Kanotslalomgänget poserar framför gokartbana i Prag

Hela gänget samlat efter en efterlängtad vilodag, i år blev det gokart. Foto Fredrik Wahlén.

Publicerad: 2023-11-07

Senast uppdaterad: 2023-11-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV