Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Bästa Sprint-NM på flera år!

En stor svensk trupp med U21-, U18- och U16 var på plats i Finland för Sprint-NM den gångna helgen. Såväl ungdomar som juniorer och U21:or trivdes tillsammans, presterade fin paddling och stod för ett starkt NM!

Mängder med lopp avlöste varandra på arenan i Tammerfors när Sprint-NM avgjordes i helgen. Inga försöksheat, utan final direkt i tuff nordisk konkurrens. Den svenska mäktiga truppen på 65 aktiva och ledare gjorde det bra tillsammans, trotsade utmanande vindar och höstlika förhållanden och levererade en fin tävlingshelg.

De senaste åren har Danmark dominerat stort på NM och vunnit en klar majoritet av de många loppen som körs. Danmark var förvisso klart starkast överlag även i helgen men Sverige, och även Norge, närmade sig märkbart.

Sveriges mål var att vinna 21 medaljer, en mer än förra året. När helgen summerades hade de svenska kanotisterna överträffat det målet med råge. Hela 40 medaljer paddlades hem, fördelat på 11 guld, 14 silver och 15 brons.

Såväl ungdomarna som juniorerna och U21:orna levde upp till de gemensamma målen om att bidra till god gemenskap, stötta varandra och ge sig själva och andra förutsättningar att prestera max på tävlingsbanan. Och alla lag bidrog till medaljskörden.

Det finns massor av fina prestationer att lyfta fram från helgen, för att nämna ett par guldkorn bland många:

• U21-truppen stod för några riktigt fina lopp. Herr-K4:an med Erik Andersson, Eric Hedin, Jesper Johansson och Karl Brodén vann K4 500 m med ett imponerande lopp. Hedin/Andersson vann även K2 500 m, före den andra svenskbåten med Johan Myrberg och Jesper Johansson. Erik Andersson vann även K1 1000 m, före Eric Hedin, och Jesper Johansson var snabbast på K1 200 m.
  • Damjuniorernas K4:a med Ella Richter, Elin Höglund, Elin Nyman och Emelie Ferguson visade klass när de vann K4 500 m övertygande. Kvartetten var även etta och tvåa när de splittrades upp och körde K2 500 m.