Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Yuri tränar nyanlända ungdomar från Ukraina

För första gången på länge bjöd Sprint-SM på fem heat i klassen H14 K1 200 m, inspirerande. Men även på seniorsidan såg vi förändringar. I år kördes ett eget heat för H22 i C-klassen, med bland andra tvåan i loppet – Yuri Lukovenko.

Få saker inspirerar så som initiativ som hjälper barn och unga in i aktivitet, eller möjligheten att få utöva sin idrott. I Järna utanför Södertälje bor Yuri Lukovenko som kommer från en by utanför Odessa i Ukraina. I sitt hemland är han familjefar och tränare i traktens kanotklubb. Tragedin som utspelar sig i Ukraina är något som är svårt att föreställa sig. Förutom de vardagliga fasorna och kampen för överlevnad medför kriget även hårda restriktioner. Det är inte är tillåtet att genomföra träningar och tävlingar, det är helt enkelt för farligt.

För två månader sedan kom Yuri till Sverige och trots den korta tid han varit här tränar han idag en liten grupp med tjejer och killar 14–16 år i Järna. Alla på flykt från kriget i sitt hemland, vissa med sina familjer, andra utan. I Bulgarien, Moldavien och Polen lever fler paddlande ungdomar på flykt från det som pågår i Ukraina.

Yuris engagemang är starkt. För två år sedan besökte han Sverige och antroposoferna i Järna, ett besök som nu har hjälpt honom i kontakten med Järna kanotklubb. Han har fått låna kanoter från klubben, fixat ett förråd med närhet till vattnet och antroposoferna har öppnat upp sin skola där de kan bo fram till augusti. På träningarna är det både kajak (K) och kanadensare (C) som gäller, med övervikt på C. Ibland åker de till Nyköping för lite samträning, och på SUC i Kungälv och på SM fanns några av ungdomarna med på startlinjen.

Yuri hoppas att fler ungdomar från Ukraina ska få möjlighet att komma hit till Sverige, både för att träna och tävla framöver. En av hans drömmar är att kunna bjuda in andra ungdomar från Europa för gemensamma läger. Hans driv och entusiasm värmer – både ur ett mänskligt perspektiv, men också för han kanske är den person som verkligen kan ge C-paddlingen ett genombrott inom svensk kanot.

Resultat SM

Som alltid bjuder SM-tävlingar på lite extra spänning, attraktiva medaljer på spel. Samtliga resultat från Sprint-SM i Nyköping hittar ni här.

Publicerad: 2022-06-18

Senast uppdaterad: 2023-02-23

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV