Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tre medaljer facit efter WC2!

Efter världscuphelgen 26–28 maj i Poznan tar sprintlandslaget med sig hela tre medaljer och sex topp 10-placeringar hem – fina tävlingar och ett bra genrep inför de viktiga tävlingarna senare i sommar.

Truppen försvarade, och toppade till och med, de fina resultaten från världscupenför två veckor sedan i Szeged. Trots att laget var decimerat på grund av sjukdom blev det bra toppresultat med hela tre medaljer och sex topp 10-placeringar. Förbundskapten Peken Rönnestrand är nöjd.

– Detta var ett bra genrep inför stundande European Games i Krakow och VM i Duisburg. De andra länderna börjar redan nu göra olika taktiska uppställningar inför kommande OS-kval, säger Peken. Vi behöver också tänka taktiskt framöver för att få maximal utdelning för svensk kanot, och som lag på VM, avslutar han.

Två silver och ett guld

Petter Menning – silver

På lördag förmiddag tog sig Petter Menning (Vaxholms KS) enkelt vidare till A-final när han enligt plan vann sin semifinal övertygande. Finalen senare på lördagen blev ett spännande lopp där Petter kom iväg bra i starten. Efter halva loppet var han fortfarande en bit efter, men med krafter kvar på slutet tog han sig nästan hela vägen till topp. I mål slutade han tvåa med endast 14 hundradelar upp till guldet. Stabilt och tryggt!

Linnea Stensil – silver

Även damerna visade att det ville vara med och figthas om medaljer när K1 500 m skulle avgöras. Både Linnea Stensils (Vaxholms KS) och Melina Andersson (Bråvikens KK) tog sig enkelt vidare från sina respektive semifinaler när de båda blev tvåa i sina heat. I finalen på söndagen bjöds det ett riktigt spännande lopp där Linnea fick se sig slagen i mål endast av danskan Emma Jorgensen. Melina slutade på en fin 8:e plats. Det är starkt av damerna som visar framfötterna på en av OS-distanserna redan nu, viktigt inför kommande kval.

Melina Andersson – guld

Som brukligt avslutades världscuphelgen med sprintens långlopp K1 5000 m. På startlinjen hade vi fyra svenskar – Melina Andersson, Ella Richter (Malmö KK), Joakim Lindberg (Finspångs KK) och Karl Brodén (Nyköpings KK) . Och Melina Andersson visade varför hon förra året blev VM-drottning i maraton och även tog silver för två veckor sedan på samma distans. Med en stark paddling drog hon ifrån övriga fältet och kunde som ensam majestät paddla över mållinjen som överlägesen vinnare. Hon var drygt 46 sekunder före tvåan i mål.

Övriga resultat

Utöver pallplatserna så visade laget på fina prestationer som helhet. Andra resultat att lyfta är duon Linnea Stensils (Vaxhollms KS) och Moa Wikbergs (Karlstads PK) femteplats på OS-distansen K2 500 m. Det lovar gott inför kvalet på VM i Duisburg.

Joakim Lindberg slutade 6:a på K1 5000 m efter ett stökigt lopp med mycket gruff, ett lopp där Karl Brodén kom in på en fin 14:e plats. Joakim som tillsammans med Martin Nathell (Ängelholms RoKK) visade kapacitet när de blev tvåa i B-finalen på K2 1000 m. Martin paddlade även in på en andraplats i B-finalen på herrarnas OS-distans K1 1000 m.

Med i truppen fanns dels några som varit med i landslaget ett tag, men även en hel del unga kanotister uttagna för att få erfarenhet inför framtiden och bli inspirerade att fortsätta sin satsning.