Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Petter Menning tog sin 13:e internationella mästerskapsmedalj när paddlade hem ett EM-silver på European Games i Krakow på midsommarafton.

En medalj och sex A-finaler i Krakow

European Games 2023 pågår till och med 2 juli, men det svenska sprintlaget har landat i Sverige igen – ett silver och totalt sex A-finaler av nio möjliga blev facit. På torsdag är det dags för kanotslalomgänget att ta över den svenska kanotflaggan i Krakow.

Kanot var först ut av alla svenskar att tävla i Europeiska Spelen som började 21 juni. Linnea Stensils och Petter Menning fick hedersuppdraget att tillsammans bära den svenska fanan när Europeiska Spelen i Krakow invigdes. Petter Menning fick dessutom all anledning att stolt visa upp den blågula fanan igen när han tog silver på K1 200 m. Återigen på pallen i ett internationellt mästerskap, hans 13:e i ordningen – stort grattis!

Förbundskapten Per-Erik "Peken" Rönnestrand är nöjd med tävlingarna och resultaten.

– Det var sportsligt bra tävlingar med rättvisa och likvärdiga förhållande på vattnet. Petter på K1 200 m är kanske den bästa medaljchansen. Han har varit väldigt stabil i världscupen och har fina meriter. För Linnea Stensils och Moa Wikberg var K2 500 m fokus under Europeiska Spelen, säger förbundskapten Peken Rönnestrand.

– På totalen även en bra insats med både förväntade och mindre förväntade resultat från svenskt håll. Spelen var bland annat ett ypperligt tillfälle att testa två nya K4-konstellationer, det var en intressant för att se hur nära världseliten vi är i K4 utan samträning. Och det var även viktigt för att få en indikation på om vi ska satsa på K4 till VM i augusti eller fokusera på annat, fortsätter han.

De båda K4:orna bestod av väldigt starka kanotister med hög individuell nivå, dock tog sig varken damerna eller herrarna vidare från sina respektive semifinaler.

Spelen i Krakow bjöd på fyra dagar av spännande lopp där Petter Mennings medalj inte bara Sveriges första under de Europeiska spelen utan även sprintlagets enda i Krakow.

Kort summering

Fotograf Jesper Eliasson

Petter Menning (Vaxholms KS)

Petter Menning – EM-silver K1 200 m

Redan i försöket på favoritdistansen K1 200 m visade Petter på ett övertygande sätt att han fortfarande är med i den absoluta världstoppen. En andraplats och direkt till A-final.
I finalen bjöd han på ett riktigt tight race och efter en fin avslutning slutande han på en andraplats, endast 33 hundradelar efter segraren Messias Baptista från Portugal. Trea blev Roberts Akmens, Lettland.

Resultat Herrar K1 200 m

Melina Andersson (Bråvikens KK)

Melina Andersson – 5:a K1 500 m

Melina, som tidigare under säsongen visat fin form, tog sig enkelt vidare till semifinal på distansen K1 500 m. I semin paddlade hon in som segrare och sin vana trogen tog hon sig vidare till A-final.
Väl i finalen slutade hon på en fin femte plats, 2,11 sekunder efter segraren Emma Jørgensen från Danmark.

K1 500 m är en OS-distans för damerna och det kommer bli hårt om kvotplatserna på VM i augusti.

Resultat Damer K1 500 m

Moa Wikberg (Karlstad PK) och Linnea Stensils (Vaxholms KS)

Linnea Stensils/Moa Wikberg – 5:a K2 500 m

I försöket på OS-distansen K2 500 m visade de rutinerade damerna återigen att de blir att räkna med när det är dax för kval på VM i Duisburg, Tyskland i slutet av augusti. Vidare till semifinal och där smällde de till med en övertygande vinst.
I finalen gjorde de jobbet och slutade på en stark femte plats, knappt åtta tiondelar ifrån en bronsmedalj. Duon var 2,37 sekunder efter Polen som vann före Danmark och Ungern. Tyskland blev fyra.

Resultat Damer K2 500 m

Julia Lagerstam (Lödde KK)

Julia Lagerstam – 7:a K1 200 m

Julia visade tydligt att hon inte tänkte ge sig och knep en av direktplatserna till A-finalen. Julia fanns hela tiden med bland de främsta båtarna och hade trygg marginal ned till fjärde båten.
I finalen slutade hon på en stark sjunde plats, 2,18 sekunder efter Emma Jørgensen, Danmark som vann före Milica Novakovic (Serbien) och Francisca Laia (Portugal).

Resultat Damer K1 200 m

Martin Nathell (Ängelholms RoKK)

Martin Nathell – 9:a K1 500 m

Martin Nathell tog sig vidare från försöken som tvåa, och efter ett starkt lopp i semifinalen där han blev trea räckte det till A-final.
Martin slutade på nionde plats i finalen, 5 sekunder efter segraren Adam Varga från Ungern. Tvåa blev veteranen Fernando Pimenta (Portugal) före Marko Dragosavljevic (Serbien).

Resultat Herrar K1 500 m

Martin Nathell (Ängelholms RoKK) och Joakim Lindberg (Finspångs KK)

Martin Nathell/Joakim Lindberg – 9:a K2 500 m

Den starka duon togs sig vidare från onsdagens försök och i semifinalen visade de att de ville var med och fightas hela vägen när de blev två i sin semi.
I finalen slutade herrarna på nionde plats. Som alltid avslutade de starkt, men hade för långt fram till övriga. Vann gjorde Ukraina före Tyskland och Serbien.

K2 500 m för herrar är en av distanserna som är med på OS nästa år och kval väntar i augusti.

Resultat Herrar K2 500 m

Julia Lagerstam och Theodor Orban (Lödde KK)

Julia Lagerstam/Theodor Orban – Mix K2 200 m

Klubbkamraterna Julia och Theodor fick en perfekt start och flög ur startgrinden och ledde sitt försöksheat en stund. De slutade sexa och gick vidare till semifinal. Väl där räckte det sånär till en finalplats, men det fattades några hundradelar. De blev till slut tvåa i B-finalen vilket ger en slutlig elfte plats. Vann gjorde Portugal.