Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Fjärde dagen och många fina lopp av den svenska sprinttruppen. Imorgon fyra A-finaler innan det är dags för hemfärd. Foto Jörgen Westerlind

Dag 4 – VM & OS-kval, Duisburg

Den fjärde dagen bjöd bland annat på rafflande finaler där alla Julia Lagerstam, Martin Nathell och Melina Andersson verkligen gav allt! Imorgon avslutas VM och den svenska truppen bjuder på fyra A-finaler.

Sammanfattning av dagens lopp

Julia Lagerstam K1 1000 m, 5:a i finalen

Ett riktigt starkt lopp av Julia. Hon gjorde en helt respektlös öppning och gick för att ta medalj. Tyvärr föll hon tillbaka lite mot slutet, men slutade på en imponerande 5:e plats. Självklart en väldigt nöjd och glad tjej efter målgång som verkligen tagit klivet in i det absoluta toppskiktet i världen i år.

Martin Nathell K1 1000 m (OS-distans), 8:a i finalen

Martin bjöd på ett rafflande lopp hela vägen. Med kroppen full av mjölksyra i 3/4 av loppet fortsätter han kriga hela vägen – vilket pannben! Men det är dessa egenskaper som krävs på 1000 m, något som Martin är väl medvetne om och till fullo behärskar. Det visar inte minst Marint och Dennis Kernens VM-guld på K2 1000 m 2022. Martin var själv väldigt nöjd med loppet och stolt över sin insats.

Topp 6 hade gett Sverige en kvotplats till OS i Paris 2024. Med tanke på hur kriterierna kring kvotplatserna ser ut, kan det dock finnas öppningar längre fram. En 8:e plats i finalen kan räcka riktigt långt.

Melina Andersson K1 500 m (OS-distans), 9:a i finalen

Melina gör en fint och starkt lopp – att bara ta sig till final på damernas kanske hårdaste distans med tanke på att det är en OS-distans är mäkta imponerande. Och att göra det med efter en tuff uppladdning med en strulande axel gör den ännu häftigare. Många tjejer har lagt all fokus på att prestera på just denna distans och konkurrensen är stentuff. Melina var både glad och lättad i mål.

Även här hade en topp 6 hade gett Sverige en kvotplats till OS. Och en 9:e plats i finalen kan räcka riktigt långt senare när platser har returneras och ska omfördelas. Slutlig uttagning sker alltid av SOK, Sveriges Olympiska Kommitté.

Joakim Lindberg/Martin Nathell K2 500 m (OS-distans), 4:a i semifinalen

Killarna missar finalen med liten marginal i ett otroligt tight lopp. K2 500 m är en av de tuffaste, och jämnaste sträckorna, som finns. Grabbarna kör ett väldigt fint upplagt lopp och håller sig till sin taktik och raceplan. De vågar släppa iväg konkurrenterna, ligger näst sist halvvägs för att avsluta omänskligt och tar sånär ikapp allt. Självklart tråkigt med en fjärde plats, men nu får de ladda om för B-final.
B-final söndag kl. 10:28

Linnea Stensils/Moa Wikberg K2 500 m (OS-distans), 2:a i semifinalen

En hård fight mot tröttheten på slutet men dom klarade det. Målet var att ta sig till final och det löste dom. Många bra besättningar som ställer upp, lite av ett getingbo. Men nu är finalplatsen bärgad och det finns fina möjligheter till riktigt spännande finalrace imorgon.
Final söndag kl. 12:08 och en topp 6 ger en kvotplats till OS

Julia Lagerstam/Theodor Orban K2 500m Mix, 3:a i semifinalen och till final

Den mixade K2:an visar återigen bra paddling och tog säkert en finalplats. Därmed är de klara för final imorgon på VM:s sista dag. A-Final söndag kl. 12:38

Petter Menning K1 200 m, 1:a i B-finalen

Petter gör det enda rätta, samlar ihop sig och plockar hem B-finalen. Såklart besviken med detta VM där medalj var målet, men det känns alltid bättre att avsluta med en seger och få ha kvar känslan att tillhöra världstoppen. Det är små marginaler på 200 m och Petter har gång på gång visat att han behärskar dem.

Karl Brodén/Erik Andersson K2 1000 m, 6:a i B-finalen

De unga killarna gör ett bra lopp, höll sig till sin plan och gjorde vad de kunde. En 15:e plats får ändå anses som en godkänd placering på duons VM-debut. Varje lopp ger erfarenhet och med fortsatt i träning så kan de ta ett stort kliv till nästa år.

Söndagens höjdpunkter

A-final kl. 12:08 – K2 500 m Linnea Stensils/Moa Wikberg (OS-kval, topp 6 ger kvotplats)
A-final kl. 12:38 – K2 500 m Mix Julia Lagerstam/Theodor Orban
A-final kl. 15:05 – K1 5000 m Melina Andersson
A-final kl. 15:35 – K1 5000 m med Joakim Lindberg (regerande världsmästare)

Följ tävlingarna

Resultat hittar ni här.
LiveStream via Planet Canoe's kanal på Recast här.

Officiell hemsida – 2023 ICF Canoe Sprint & Paracanoe World Championships

Bilder

Fler bilder från VM tagna av Jörgen Westerlind, fria att använda, finns här.

Kontakt

Per-Erik "Peken" Rönnestrand
Förbundskapten Sprint & Para
peken.ronnestrand@kanot.com
070-388 86 92

Publicerad: 2023-08-26

Senast uppdaterad: 2023-08-27

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV