Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Dennis Kernen och Jocke Lindberg är på plats i Szeged och taggade att kör OS-kval på K2 500 m på onsdag.

Dags för Europeiskt OS-kval och World Cup 1, Szeged

Nu på onsdag startar Europas OS-kval och de sista kvotplatser i sprint till OS i Paris 26 juli–11 augusti 2024 står på spel. Efter kvalet väntar sedan årets första världscup där åtta svenskar, fyra damer och fyra herrar, är uttagna att representera Sverige.

2024 Canoe Sprint European Olympic Qualifier

Uttagna att representera Sverige är Dennis Kernen (Nyköpings KK) och Joakim Lindberg (Finspångs KK) för att försöka ta den plats den sista platsen på K2 500 m herrar – och det är vinst som gäller. För herrarna är det onsdag 8 maj som gäller med försöksheat, semifinal samt A-final. Det är många starka lag på plats, bland annat från Ryssland och Belarus.

– Ett av fokusuppdragen vi fick i höstas var att ta fram en stark K2:a på 500 m. Både Dennis och Jocke har haft en bra träningssäsong i vinter där de jobbat med sina egna kapaciteter. Under april har de kört mer intensivt tillsammans och intrycket är att formen är gryende. De har varit här under en vecka och tränat och förberett sig på bästa sätt under bra förhållanden. Målet är att de ska få ut max av sin kapacitet och vara i sitt bästa slag. Vi får se hur långt det räcker, det är 1:an som tar OS-kvotplatsen – det blir verkligen spännande på onsdag!, säger Förbundskapten Per-Erik "Peken" Rönnestrand om förutsättningarna.

Mer information om Europa OS-kvalet hittar du på ICF:s sida här.

2024 ICF Canoe Sprint World Cup

Direkt efter OS-kvalet drar den första världscupen för säsongen igång där Sverige har fina möjligheter till fina prestationer och bra resultat. Nedan kan du kort läsa lite om förutsättningarna.

Damerna

Den redan OS-klara damduon på K2 500 m Linnea Stensils och Moa Wikberg påbörjar nu sin resa mot OS där mycket handlar om att hitta tävlingskänslan och fortsätta bygga vidare fram mot Paris. På K1 500 m startar Linnea och Melina Andersson sina förberedelser i tävlingssammanhang mot OS. Sverige har kvotplats på distansen, så mycklet handlar om att hitta en bra känsla i yttersta konkurrens.

På den klassiska sprintdistansen K1 200 m, som inte längre är en OS-distans, representeras Sverige av Julia Lagerstam. Hon har tagit ytterligare kliv träningsmässigt inför denna säsong, så det ska bli riktigt kul att se henne tävla i Szeged.

Herrarna

Dennis Kernen har tidigare år kört väldigt bra på distansen K1 500 m. Med ytterligare ett år av bra träning samt satsningen på K2 500 m så blir den starten intressant att följa.

På OS-distansen K1 1000 m fortsätter Joakim Lindberg och Martin Nathell uttagningsprocessen mot vem som ska ta OS-platsen. Martin har bra resultat med sig i bagaget, så Jocke behöver prestera medaljnivå för att blanda sig i den uttagningen. Båda har dock haft en riktigt bra vinter så det är ingenting som är givet på förhand.

Övriga distanser

Våra starka kanotister Melina Andersson och Jocke Lindberg ställer upp på K1 5000 med lyft, där båda tillhör absoluta toppskiktet. En distans där mycket kan hända vid start, vändningar och lyft. Man äger ju inte riktigt loppet, utan mycket hänger på vad konkurrenterna gör. Men med deras rutin och självförtroende så finns riktigt goda förutsättningar, om allt går vägen, hopp om fina prestationer med topplaceringar.

På den roliga, och numera VM-distansen, K2 500 m Mix ser vi två starka par på startlinjen – Martin Nathell/Melina Andersson och Julia Lagerstam/Theodor Orban. Det är två riktigt bra besättningar och det blir bra med en första avstämning inför stundande VM efter OS.

Mer information om den säsongens första världscup hittar du på ICF:s sida här.

Följ tävlingarna

Officiell webbsida för de båda tävlingarna hittar du här.

Preliminärt tidsprogram hittar du här.
Preliminär startlista här.
Resultat här.

LiveStream tillbaka på Youtube

Inför 2024 har Planet Canoe valt att gå tillbaka till Youtube som sin huvudsakliga kanal för ICF:s livesändningar, dock krävs medlemskap. Som Planet Canoe YouTube-kanalmedlem får man exklusiv tillgång till livebevakning av alla ICF:s stora internationella evenemang under 2024.

Kontakt

Per-Erik "Peken" Rönnestrand
Förbundskapten Sprint & para
peken.ronnestrand@kanot.com
070-388 86 92


Herrar

Dennis Kernen

Nyköpings KK

OS-kval K2 500 m
K1 500 m

Joakim Lindberg

Finspångs KK

OS-kval K2 500 m
K1 1000 m
K1 5000 m

Martin Nathell

Ängelholms RoKK

K1 1000 m
K2 500 m Mix

Theodor Orban

Lödde KK

K1 200 m
K2 500 m Mix


Damer

Julia Lagerstam

Lödde KK

K1 200 m
K2 500 m Mix

Linnea Stensils

Vaxholms KS

K1 500 m
K2 500 m

Melina Andersson

Bråvikens KK

K1 500 m
K1 5000 m
K2 500 m Mix

Moa Wikberg

Karlstads PK

K2 500 m

Publicerad: 2024-05-06

Senast uppdaterad: 2024-05-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV