Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Fotograf Philipp Klement

Ny mästerskapsgren inom Svenska Kanotförbundet

Visste du att det första Svenska Riksmästerskapet i kajakroll planeras att hållas sommaren 2023? Svenska Kanotförbundet antog på helgens förbundsmöte tävlingsreglerna för den nya mästerskapsklassen roll inom havskajak.

Under sommaren 2023 kommer paddlare från hela Sverige tävla i teknisk skicklighet och utförande av grönlandsroll. Grönlandsroll är en teknik som har en djup koppling till inuitisk tradition och kajakjakt på Grönland. Idag används rollen också som en räddningsteknik inom modern kajakpaddling och är en viktig och rolig färdighet att behärska för alla paddlare. Metoden innebär att man rullar upp kajaken från en upp-och-ner-vänd position genom att använda kroppens rörelser och paddelteknik.

Tävlingslistan innehåller 34 olika rollar av stegrande svårighetsgrad och genomförs på tid. Paddlaren utför olika typer av rollar, både åt höger och vänster, och bedöms utifrån ett poängsystem. Det svenska riksmästerskapet kommer att inkludera olika klasser för paddlare med olika erfarenhetsnivåer. Syftet är bland annat att uppmärksamma och bevara den historiska kopplingen till inuitiska traditioner och sprida intresse och kunskap för denna teknik. Alla som kan genomföra minst en roll kan vara med och tävla.

Grönlandsroll är en räddningsteknik som utvecklats av de inuitiska folken i Grönland. Jägare på Grönland använde roll som en överlevnadsteknik när de jagade säl i kajak på havet. Om kajaken skulle kapsejsa i de kalla och farliga vattnen runt Grönland, så är grönlandsroll en teknik som kan hjälpa jägaren att rädda sig själv genom att snabbt rulla upp kajaken igen och fortsätta jakten.

Utöver att vara en överlevnadsteknik, så används roll också som en räddningsteknik inom modern kajakpaddling. Genom att kunna rolla upp kan en paddlare snabbt och effektivt rädda sig själv och hjälpa en annan paddlare som har kapsejsat i vattnet.

Läs mer om roll här.

Kontakt

Är du nyfiken på eller har frågor kring roll är du välkommen att kontakta oss.
Karin Åmossa
karin.amossa@gmail.com
070-292 17 70

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet kontakta oss gärna på info@kanot.com.


Fotograf Karin Åmossa

Publicerad: 2023-03-20

Senast uppdaterad: 2023-03-24

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV