Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Ett härligt gäng och glada deltagare på detta första mästerskap i Grönalandsroll. Foto Max Pausander

Tangerat världsrekord i Sveriges första Roll SM!

I helgen gick Sveriges första Riksmästerskap i Grönlandsroll i Stockholm, arrangerat av Örnsbergs kanotsällskap och Fridhemskanotisterna. Och det blev en spännande tävling där två av världens bästa rollare möttes.

Sveriges första riksmästerskapet i Grönlandsroll höll absoluta världsklass när det gick av stapeln i helgen 9–10 september vid Fridhemskanotisterna i Stockholm. För vad sägs om tangerat världsrekord?

I och med sina 370 poäng tangerade David Täng från klubben Rolltokarna på västkusten världsrekordet när han fick samma poäng som det aktuella rekordet. På plats, och tävlandes i den öppna klassen, var även den regerande världsrekordhållare Jon David Jensen från Norge som i helgen kom upp i 346 poäng. När Jon David satte sitt världsrekord på Grönland fanns det dock ett moment till på listan, valrossdragning värt 9 poäng. Utanför Grönland bedöms det momentet som alltför farligt och finns därför inte med på rollistan.

Resultat Roll SM 2023

På herrsidan blev Sveriges första mästare alltså David Täng, Rolltokarna. På damsidan fick Karin Åmossa, Örnsbergs KS kliva högst upp på pallen som nybliven svensk mästare. Stort grattis!

Herr

  1. David Täng
  2. Mats Jong
  3. Stefan Rasmusson

Dam

  1. Karin Åmossa
  2. Johanna Möllersten
  3. Ulrika Persson

Kompletta resultat i alla klasser, med poäng och vilka rollar som de tävlande genomförde, hittar du här.

Summering

Det var en fantastisk tävlingshelg och en imponerande insats av de arrangerande klubbarna Örnsbergs Kanotsällskap och Fridhemskanotisterna. För ett år sedan föddes tanken på att arrangera ett mästerskap och att det blev av i redan 2023 bevisar vilken kraft människor som brinner för något besitter. En av de drivande i arbetet är Karin Åmossa från Örnsbergs Kanotsällskap.

– Tävlingen har överträffat alla våra förväntningar och både arrangörer, funktionärer och deltagare har gjort ett fantastiskt jobb. Hela helgen var en enda lång rollfest med en fantastisk stämning. En av höjdpunkterna var när den svenske mästaren David lärde ut en svår roll till den yngsta deltagaren Kacper, 20 år, precis innan han ska gå in och tävla. Och Kasper sätter den klockrent på båda sidor. "Tillsammans förverkligar vi paddlingsdrömmar” blev verklighet i helgen, säger Karin Åmossa som var med i arrangörsteamet.

Vill du veta mer?

På vår sida om Grönlandsroll kan du läsa om var den ursprungligen kommer ifrån. Där hittar du även information om roll som tävlingsgren.


Historiska prispallar när Sveriges första mästerskap i Gränlandsroll hölls i helgen 8–9 september. Foto Max Pausander

Publicerad: 2023-09-13

Senast uppdaterad: 2023-09-14

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV