Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Från vänster Lucas Boyum, Linus Karlsson, Justin Walemark och Tommy Dee Packendorff.

Sammanfattning ICF SUP WORLD CUP i Agios Nikolaos, Grekland

Under den gångna helgen genomfördes ICF SUP World Cup i Agios Nikolaus på Kreta, Grekland. Fyra svenskar var på plats – läs Tommy Dee Packendorffs berättelse om den enda världscupen i Europa denna säsong.

Tävlingen "Agios Nikolaos on SUP" har genomförts under många år, men det var första gången under ICF:s flagga. Det var även den första världscupen för säsongen och den enda ICF SUP-världscuptävlingen i Europa i år.

De svenska deltagarna i klassen Open (elitklassen) bestod av Linus Karlsson och Lucas Boyum, båda representerar Malmö SUP Klubb, även om Linus är boende i Linköping. Lucas är 18 år och fortfarande junior, men har valt att tävla på den högsta klassen i årets tävlingar, då det inför stundande VM i Thailand i november, inte behövs kvalas in i Juniorklassen. I mastersklassen +40 deltog Justin Walemark från Stockholms och Tommy Dee Packendorff från Falkenberg StandUpPaddle Club.

Vi reste utan några egna brädor till tävlingen, utan dessa bokade vi sedan tidigare via Sport-Camp/Union Paddlers, som sedan såg till att dessa fanns tillgängliga under tävlingsdagarna. Linus tävlar på Starboard som en del av deras team, men för oss andra var dessa brädor nya. Det kan vara en utmaning med nya brädor för att lära sig hur dem fungerar på väldigt kort tid innan och under tävlingsdagarna.

Tävlingarna pågick i tre dagar 7–9 juli.

Fredag – Teknisk distans 1400 m
Lördag – Sprint 200 m
Söndag – Långdistans 13,5 km

Teknisk distans 1400 m

Banan var kort och teknisk med mycket svängar, vilket är roligt, men ger inte så utrymme för att rätta till eventuella misstag. Startförfarandet kan diskuteras, där starten gjordes sittandes så nära en bakomliggande mur som möjlig. Närheten till muren ökade risken för skador på utrustningen samt gjorde att starten inte blev helt kontrollerad (ur min synpunkt).

Linus tog sig vidare till final direkt med en stabil 4:e placering i sitt kvalheat. Lucas hade ett tufft och snabbt heat, men tog sig vidare på tid (den snabbaste tiden av alla som inte placerade sig topp 4:a).

I finalen hade Linus en bra start, men ramlade på eget bevåg under loppet och hade ingen möjlighet att ta igen det på den kosta sträckan som loppet utspelar sig på. Han slutade på en 10:e placering. Lucas hade en tuff start och hamnade efter direkt, samt hade ett tidigt fall vilket gjorde att, även om han paddlade bra resterande sträcka, han blev sista man i finalen. Bara att ta sig till final i detta startfältet var mycket bra gjort av Lucas som fortfarande är junior, men här skaffade han sig bra erfarenheter inför kommande säsonger.

Tommy och Justin tog sig direkt vidare som 2:a respektive 4:a i sitt kvalheat. I finalen fick inte någon av dem till ett önskvärt lopp, och de slutade 9:a, respektive 10:a i detta loppet.

I det stora hela en helt okej dag, även om samtliga har kapacitet på högre placeringar än vad som uppnåddes just idag.

Resultat

10:a Linus Karlsson
12:a Lucas Boyum
9:a Tommy Dee Packendorff (Masters +40)
10:a Justin Walemark (Masters +40)

Sprint 200 m

Endast Linus och Lucas deltog i sprinttävlingarna.

Kvalen genomfördes på samma plats som gårdagens tekniska distans, dock var finalen förlagd till den lilla insjö som ligger mitt inne i staden, omringad av butiker och restauranger – en perfekt plats för publiken att se tävlingens avgörande delar.

Både Linus och Lucas tog sig vidare från första kvalheatet till semifinalerna, men lyckades tyvärr inte få till det som önskat i semifinalen och det tog tyvärr stop där. Linus är den som tävlat mest och hör hemma högre upp på listan än vad han uppnådde denna dag. Självklart hade vi velat se honom i finalen senare på kvällen, men ser fram emot en revansch i framtida sprintlopp.

Resultat

Linus Karlsson (utslagen i kval)
Lucas Boyum (utslagen i kval)

Långdistans 13,5 km

Sista tävlingsdagen och något som vi alla sett framemot väldigt mycket. Den här långdistansen paddlar man från punkt A till punkt B, totalt 13,5 km. Det är skillnad jämfört med många andra lopp där man paddlar på någon form av varvbana. Förhållande på dagen var optimala – soligt och varmt kring 28°C. Det var en relativt kraftig N–NV vind på mellan 10–15 m/sek som på vissa delar resulterade i fina downwind-sträckor.

Gemensam start på alla herrar och damerna startade 10 min efter.

Alla svenskar fick en bra start på den första sträckan ner till en bropassage, där Linus låg med i den jagande klungan någonstans kring 5–6 placering. Lucas låg ett par placeringar bakom. Lucas fick möjligheten att låna en NSP-bräda, en modell som han vanligtvis tränar och tävlar på, vilket gav honom extra självförtroende och bättre möjligheter inför loppet.

På grund av förhållanden var möjligheterna och fördelarna för drafting i princip omöjliga, utan det handlade i stället om att utnyttja vågorna så mycket som möjligt. Detta gjorde att startfältet var relativt utspritt under hela loppets gång, med undantag för en sträcka som låg mer skyddat för vinden. Vattnet var delvis relativt stökigt, och ett par kilometer efter bropassagen vänder man in höger bakom en klippa för en sträcka som ligger mer skyddat från vind och vågor. Direkt vid vändningen hade Linus otur och efter ett par fall i vattnet, tvingades han jobba hårt för att komma ikapp de framförvarande igen.

Både Tommy och Justin var långt fram i fältet i sin klass fram till bropassagen, men ett flertal fall för dem båda och en krampande muskel för Justin, gjorde att dem båda föll några placeringar på listan.

Resultat

10:a Linus Karlsson
14:e Lucas Boyum
9:a Tommy Dee Packendorff (Masters +40)
10:a Justin Walemark (Masters +40)

Slutsats

En mycket rolig, lärorik och utmanande paddling och vi är nöjda med vad vi kunde åstadkomma idag. Generellt sett har vi svenskar inte riktigt den möjligheten att paddla i denna typ av vatten hemmavid, och det märks vilka nationer/paddlare som är mer vana vid dessa vågor och som har möjlighet att paddla i dessa miljöer året runt.

Tävlingen var enligt sydeuropeiska mått väl anordnad, en fin upplevelse med varierande paddlingar och tävlingsplatser.

Vi ser framemot att deltaga igen nästa år med förhoppningsvis ännu bättre placeringar i listorna.

Vid pennan
/Tommy Dee Packendorff

Lucas Boyum (vä) och Linus Karlsson.

Publicerad: 2023-07-12

Senast uppdaterad: 2023-07-12

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV