Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TRÄNING OCH MOTION

Stand Up Paddling passar alla åldra och nivåer, inte minst som en härlig motionsform som ger allsidig träning för hela kroppen. Kombinationen fysisk aktivitet och natur ger ytterligare en dimension till upplevelsen. Som träningsform skiljer sig dock SUP från våra andra kanotgrenar – den är i en klass för sig själv. Många liknar arbetet med stakning i uppförsbacke. Vatten är trögt och ger inget, eller väldigt lite, glid gratis. Det är du och dina muskler som driver brädan framåt genom vattnet med hjälp av paddeln. Primärt aktiveras bål, bröstrygg, arm- och benmusklerna vid paddling, men även dina små micro- och balansmuskler jobbar febrilt under hela träningspasset. 

Paddlingen är lätt att variera – allt från lugn ”promenadfart” till tuffa ”intervaller”. Oftast sker den i en ganska låg pulszon vilket ger ökad fettförbränning samtidigt som det ger dig möjlighet att zooma ut lite och slippa vardagsstressen. Mindfulness – att vara här och nu, och en meditativ känsla infinner sig ofta.

Om du däremot ökar tempo och fart märker du snabbt att både hjärta och muskler får arbeta hårt. Den fysiska ansträngningen ger en ökad energiåtgång och vid hårda träningspass i de högre pulszonerna finns det få sporter som har en högre energiförbrukning. Så glöm inte att fylla på med energi.

När du väl kommit igång med din paddling och känner att du fortsätta utvecklas finns det kanotklubbar som har SUP-träningar – nybörjarkurser, teknikträning med mera. SUP har blivit en populär sport i Sverige och därmed även mer organiserad. Det finns såklart även många som paddlar utanför klubbarna – besök etablerade sidor och konton på sociala medier för att hitta träningskamrater. Du kan lära dig mycket av andra, dessutom är det både roligare och säkrare att paddla tillsammans.

När du känner dig redo finns det regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp runt om i Sverige. På dessa förekommer allt från motions- och havskajaker till surfski och SUP.

Utvecklingstrappan

Utvecklingstrappan är ett dokument framtaget för att fungera som stöd för tränare i klubbens verksamhet. Det är utformat som en åldersanpassad progression i allt från träningsmängd, vilka tekniska färdigheter och fysiska kvalitéer som bör tränas i olika åldrar. Likaså vilka utbildningar som passar aktiva och vilka förutsättningar som är bra att ha.

Utvecklingstrappan SUP Pdf, 378 kB.

Övningar

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning, rörlighetsträning och styrketräning för kanotister – oavsett gren. Du hittar övningarna genom länkarna nedan.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Styrketräningsövningar för paddlare


Publicerad: 2022-11-24

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV