Friluft och rekreation
Sverige har en oändlig variation av vackra miljöer som passar olika typer av paddlare och kanoter. Här finns allt från stillsamma ringlande åar och sjöar till vackra kuststräckor och öppet hav. SUP är ett utmärkt sätt att utforska och uppleva vår svenska natur på och idag är SUP en del av friluftslivet där övernattning i tält och gemenskap också kan vara en del av upplevelsen. Det är inte konstigt – SUP är en okomplicerad och tillgänglig aktivitet som kan utövas av alla oberoende ålder, fysisk kapacitet eller funktionsnedsättning.
Idag finns det en uppsjö av olika brädtyper och modeller. Det finns både hårda och uppblåsbara brädor. För reakreation och friluftsliv är en uppblåsbar bräda alldeles tillräckligt. Vill du ha med dig packning så tänk på att välja en stabil bräda. När de uppblåsbara brädorna dök upp på marknaden för drygt tio år sedan ökade också möjligheten för fler att äga en egen utrustning. Uppblåsbara brädar är lätta att förvara och transportera – och kommer i princip alltid med pump, delbar paddel och väska.
Det finns mycket att upptäcka, tänk bara på att ha koll på vad som gäller i vår svenska natur och skärgård. Läs mer om vilka otroliga och fantastiska möjligheter, men också skyldigheter, som allemansrätten innebär här.
Hitta dina paddelvatten på vår sida Kanotguiden. Där kan du söka efter leder, kanotklubbar och Godkända Kanotcentraler och tillhandahålls allt du behöver för en få härlig tur på de finaste platserna.
Besök en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler och du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.
Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och gäller både på land och på vatten. Den ger såväl möjligheter som skyldigheter och en grundläggande regel är ”inte störa – inte förstöra”. Vad det innebär och vad du kan göra för att värna om allemansrätten och vår svenska natur. Lämna inga andra spår än ringar på vattnet. Ut och njut!
I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.
Publicerad: 2022-11-23
Senast uppdaterad: 2023-05-09
Författare: Helene Ripa