Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

SUP är förutom en sport för rekreation och motion en sport man kan tävla i. Sverige har årligen ett antal SUP-tävlingar inklusive SM, vissa av dessa tävlingar ingår i Svenska SUP Race Serien.

Inom SUP tävlar man i huvudkategorierna Race och SUP-surfing. Race är den disciplin som ligger under Svenska Kanotförbundet, medan SUP-surfing ligger under Svenska Surfförbundet. Race har flera olika grenar och är indelad i åldersgrupper. Gemensamt för samtliga distanserna är att man tävlar på en bana där först i mål vinner. Banlängden varierar från Supersprint 100 m till Långdistans 10–15 km. Brädorna man använder till Racing skiljer sig från de som vanligen används för rekreation. De är oftast byggda i kolfiber, är 14 fot (drygt 4,2 meter) och förhållandevis smala.

I Sverige tävlas det i fyra olika SM-distanser – Supersprint, Teknisk Sprint, Teknisk Distans och Långdistans.

SUP är en av grenarna inom Ocean Racing, de andra är Outrigger och Surfski. Internationellt arrangerar ICF (International Canoe Federation) och ECA (European Canoe Association) årligen flera event och tävlingar i Ocean Racing, bland annat VM och EM. Även ISA (International Surfing Association) arrangerar tävlingar inom SUP.

Inom SUP-surfing används brädor som liknar stora surfbrädor. Deltagarna bedöms precis som i vanlig surfing och man tävlar i heat. Det som skiljer disciplinen från vanlig surfing är att surfaren måste använda paddeln aktivt i sina manövrar. Läs mer om SUP-surfing på Svenska Surfförbundet.

Tävlingsregler

Svenska Kanotförbundets tävlingsregler delas in i dels de allmänna tävlingsreglerna som gäller för samtliga grenar, dels de tävlingstekniska reglerna som gäller för respektive gren.

Du hittar aktuella tävlingsregler här.

Vill du testa att tävla?

Om du är medlem i en kanotklubb eller förening så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man anmäler sig. Du hittar SUP-tävlingar och andra händelser i vår kalender här.

Du hittar årets sanktionerade tävlingar här Pdf, 412 kB. och årets mästerskapstävlingar här.

Publicerad: 2022-11-24

Senast uppdaterad: 2024-02-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV