Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

HISTORIK

Hur länge man har stått upp och paddlat på brädor är oklart, men man vet att människor på olika kontinenter, bland andra polynesierna har tagit sig fram stående på flytande hjälpmedel med en typ av paddel eller pinne i tusentals år. Det finns uppgifter om att tidiga farkoster liknande SUP har hittats och daterats till 3000 f.Kr.

Dess nuvarande form har sitt ursprung på Hawaii på 1900-talet, vissa hävdar att den lokala surfaren John Ah Choy var först att ställa sig upp någon gång under 1940-talet. När han blev äldre och inte kunde ta sig upp och ner från sin bräda, stod han upp och paddlade ut med en kanotpaddel för att fånga vågor. SUP har alltså sitt ursprung i den vanliga surfingen.

I modern tid kallas hawaiianerna Dave Kalama och Laird Hamilton för SUP:ens skapare när de i slutet av 1990-talet började paddla stående på sina surfbrädor. De omdefinierade och moderniserade konceptet till en sport. Inom kort hade Surfski som sport spritt sig till Kalifornien och därifrån till resten av världen. SUP är idag en av världens snabbast växande vattensporter.

Stand Up Paddling ingår i disciplin Ocean Racing inom ICF (International Canoe Federation) tillsammans med Surfski och Outrigger. Ocean Racing blev en egen kommitté inom ICF först 2010 efter starka påtryckningar av surfski sedan början av 2000-talet.

SUP ingår även i ISA (International Surfing Association) som bland annat höll de första världsmästerskapen 2012.

SUP tillhör ICF och ISA där båda organisationerna kan arrangera internationella tävlingar efter ett beslut i CAS (Court of Arbitration for Sport) 2020.

Historiska mästerskapsmedaljer

Under uppbyggnad – välkommen tillbaka!

Publicerad: 2022-11-30

Senast uppdaterad: 2022-12-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV