Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OM SUP

Stand Up Paddling, eller SUP som den kanske är med känd under, är en okomplicerad sport som kan utövas av alla oberoende ålder, fysisk kapacitet eller funktionsnedsättning – alla kan paddla. Idag finns det en uppsjö av olika brädtyper och modeller, men det som är gemensamt är att man har en bräda och tar sig fram med en enbladig paddel. Det krävs endast knädjupt, fritt vatten för att du ska kunna njuta av en härlig paddeltur. Det tillsammans med att de flesta brädor som säljs idag är uppblåsbara något som öppnar upp för att fler att upptäcka SUP.

SUP är idag en av världens snabbast växande vattensporter. Och det är inte konstigt – SUP ger en bra och allsidig träning för hela kroppen och det, tillsammans med naturupplevelsen är en fantastisk och oslagbar kombination. För rekreation och enklare motionspaddling är en uppblåsbar bräda alldeles tillräckligt, men vill du börja träna eller söker utrustning med högre prestanda bör du sikta in dig på en hård Touring- eller Racebräda.

Stand Up Paddling är även en populär tävlingsgren, både nationellt och internationellt. Det finns fyra tävlingsgrenar inom kanotförbundet, som låter de tävlande utmanas i allt från sprintsnabbhet, tekniska moment till ren uthållighet:

Supersprint: cirka 100 meter, rakt fram på egna banor för de tävlande.
Teknisk Sprint: 400–600 meter med flera vändningar och tekniska moment
Teknisk Distans: 2,5–3,5 km med flera vändningar och tekniska moment
Långdistans: 8–12 kilometer med varierande banor

Internationellt tävlas det även i surfgrenar utanför International Canoe Federation (ICF) genom International Surfing Association (ISA).

För motionären lockar ofta motionslopp där fokus ligger mer på själva natur- och tävlingsupplevelsen. Vanligt är klassiska "från A till B"-lopp. Dalslands Kanotmaraton i Sverige är ett av världens större motionslopp och lockar årligen cirka 500 deltagare.

Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2022-12-14

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV