Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

BÖRJA PADDLA

Stand Up Paddling är en okomplicerad sport som alla kan utöva. Det är lätt att komma igång och att lära sig på egen hand eller via instruktionsfilmer. Även om SUP är en tämligen ofarlig sport och man kommer väldigt långt med sunt förnuft, rekommenderar vi ändå att du kollar med din lokala kanot- eller SUP-klubb för att gå en kurs eller introduktion. Det är alltid bra att få en grundkunskap i paddlingsteknik och inte minst säkerhet.

Det finns idag ett brett utbud av uppblåsbara brädor som fungerar utmärkt för rekreation och enklare motionspaddling. Dessa brädor gör det möjligt för fler att äga en egen utrustning eftersom de är lätta att förvara och transportera – och levereras i princip alltid med pump, delbar paddel och väska. Vill du börja träna eller söker utrustning med högre prestanda bör du dock sikta in dig på en hård Touring- eller Race-bräda.

Hitta en kanotklubb nära dig eller Godkända Kanotcentral för att se vad de har för möjligheter. Du kan även söka efter både klubbar och kanotcentraler på vår webbsida Kanotguiden. Det finns idag flera stora svenska grupper på sociala medier, men även lokala grupper i mindre städer eller geografiska områden. Du hittar mer information under kontakt i menyn.

Säkerhet

Viktigast vid all vattenaktivitet är säkerheten. Paddla aldrig utan flytväst och fångrem, så kallad ”leash”. Leashen sitter fast runt den ena fotleden och i brädan. Den gör att du aldrig kan separeras från din bräda om du skulle välta. Den enda gången man bör överväga att paddla utan leash är i mycket strömt vatten och i forsar där det kan finnas saker under ytan som du kan riskera att fastna i. Du kan läsa mer om olika typer av leash på Brittiska kanotförbundets sida.

  • Använd flytväst och ta gärna med en kompis.
  • Om du paddlar ensam, se till att någon vet att du är ute och när du förväntas komma hem. Meddela när du är på land igen.
  • Ta med mobiltelefon i ett vattentätt fordral – då kan du alltid larma om olyckan är framme.
  • Börja alltid med att paddla mot vinden eller strömmen. Det är lättare att ta sig tillbaka i medvind om du skulle bli trött.
  • Klä dig efter rådande förhållande. Är det kallt – klä dig varmt. Är det sommar och varmt – se till att ha solskydd, vätska och något på huvudet.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.


Råd och tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling på ett och samma ställe. Här finns tekniktips och vad du gör i en nödsituation. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både säkrare och roligare. Uppleva glädjen, gemenskapen och naturen från en kanot.

Hitta din klubb

Välkommen att paddla hos någon av de 125 kanotföreningar runt om i Sverige som är anslutna till Svenska Kanotförbundet. Blir du medlem i en klubb stöder du inte bara svensk kanot – du får även möjlighet att träffa nya vänner, utvecklas som kanotist och ledare, och om du vill, utmana dig själv och andra på tävling.

I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.


 

Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2023-05-02

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV