Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

SUP-säsongen igång – ÖBRG 2022 SUP Recap

Då var säsongsstarten för de Svenska SUP-racetävlingarna 2022 igång! Under helgen gick Örebro Black River Games av stapeln i just Örebro. En helt ny tävling där både kanot och SUP fanns med på programmet.

Vädret bjöd på växlande molnighet, en hel del som men även några regnskurar under eftermiddagen. Knappt märkbar vind. För SUP var det två race på schemat – Teknisk distans 2,7 km och Distans 7 km.

Teknisk Distans

Det är alltid spännande med beachstart och det fungerade helt okej med tanke på att starten låg lite snett ut i banan. En tävlande fastnade i trädgren under vattenytan nära kanten och en annan klappade i en sten med paddeln. Svartån är ju relativt smal och trots att det blev några missöden, så löpte det på relativt smidigt utan större trängsel. Apropå löp, så var sträckan betydligt längre än vad vi är vana vid på svenska SUP-racetävlingar. Detta ställde lite nya krav på de tävlande och det gällde att vara förberedd och anpassa sig. Jag tror att alla tyckte den långa sträckan var ett kul inslag och att man bör lägga in ett sådant moment i sin träning ibland.

I damklassen knep den regerade svenska mästarinnan Maya Persson förstaplatsen i Teknisk distans strax framför Vera Lindmark på andra plats och Neith Åstradarsson på tredje.

I herrklassen var den regerande svenske mästaren i sprint Marcus Tronét som drog det längsta strået och var först över mållinjen. Den unge dansken Asger Wohlert Smidt kom 2:a och Lucas Boyum på en fin 3:e plats.

Distans 7 km

Svartån är nytt vatten för alla deltagare i SUP-klassen, och ingen visste riktigt vad man hade framför sig. Ett fåtal stenar, broar och nedfallna träd fanns på menyn, men något som alla var informerade om innan start. Vi kunde se flera olika vägval mellan stenar, vissa mer fördelaktiga än andra. Paddlarna bjöds även på ett par skyfall mitt under racet, som gjorde det ytterligare lite mer utmanande.

I damklassen var det otroligt tight i toppen där de tre främsta, Maya, Vera och Neith kom in med bara några sekunders mellanrum! Kul att även se danskt deltagande i damklassen i form av Alma Evi Haaning Brenøe – bara 14 år gammal.

I herrklassen vann Marcus Tronet även denna grenen på sin nya ”hemmavatten” dit han flyttar snart. Snacka om att han pinkade in sitt revir, med två vinster av två möjliga – grattis Marcus!

Den unge dansken Asger Smidt, som vi har sett på flera svenska tävlingar de senaste året, knep även här 2:a platsen bara några sekunder bakom Marcus. Det är kul med internationella deltagare på tävlingarna, och bra för svensk SUP-racings utveckling och konkurrens. Sveriges unga framtidshopp Lucas Boyum knep därefter 3:e platsen och visar därmed att han är tillbaka i god form och har tränat mycket efter att i slutet på förra säsongen brottats med lite axelproblematik. Härligt att se, starkt jobbat!

Intressant att notera är att det är relativt tight bland herrarna, där det på 7 km endast skiljde 48 sekunder från 3:e till 7:e placering. Det bådar för spännande och jämna race i år.

Stort tack till organisationen bakom eventet och till Danny Hallmén som höll i rodret – vi ser framemot nästa års race!

Nu är vi igång, fortsättning följer

Nu ser vi framemot nästa stop i den Svenska Sup Race serien: Malmö Ocean Race 4–5 juni.

Mer info hittar ni på hemsidan www.supraceserien.se

Foto: Eve-Lina Furestad

/Skrivet av Tommy Dee Packendorff, Falkenberg StandUpPaddle Club

Publicerad: 2022-05-18

Senast uppdaterad: 2022-12-23

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV