Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Svenska SUP Race Serien igång - med SM runt hörnet

Premiären av Svenska SUP Race Serien i Örebro gav en första inblick i de tävlandes form inför stundande SM och uttagningstävlingar i Malmö.

Tävlingsäsongen i SUP gjorde preimär vid Örebro Black River Games för någon vecka sedan, som första deltävling i Svenska SUP Race Serien. Tävlingen som dammade av både en Teknisk Sprint på, samt ett distanslopp på en dag, gav en första fingervisning om elitens form inför säsongen och ett stundande SM vid Malmö Ocean Race 3-4 juni.

Under förmiddagen försök följt av B- och A-finaler i Teknisk Distans över 2,7 km, med två av Örebros karaktäristiska långa lyftmoment där paddlarna behöver hoppa upp på land och löpa en 140 meter lång sträcka på land innan det var dags för paddling igen. Bland damerna gick Jenny Larsson, Malmö Kanotklubb och Vera Lindmark, Stockholms Kajakklubb vidare till A-final och segern blev redan bestämd skulle stå mellan dem. Vera tog tidigt kommand, men med Jenny tätt följt. Efter sista lyftet under sista paddlingen på 850 meter slog Jenny in stöten och gick om Vera och kunde ta hem dagens första lopp. På tredje plats kom Neith Åstradsson från Stockholms Kajakklubb.

I Herrarnas lopp blev det mindre dramatiskt när Linus Karlsson från Stockholms Kajakklubb tidigt spräckte fältet och fick lucka. Linus tillsammans med Lucas Boyum, Malmö SUP-klubb och Marcus Tronét Motala SUP Klubb visade en klass för sig mot övriga tävlande och kunde med säkra avstånd paddla in i den ordningen i mål.

Under eftermiddagens distanslopp över 8 km blev det återigen kamp mellan Vera och Jenny som gjorde upp om segern i en spurtduell, denna gång med Vera som segrare. Tjejerna som startade tillsammans med killarna visade att de gjort jobbet i vinter och avancerat tidsmässigt jämfört med killarna och differens.

I herrarnas distans gick Linus återigen på lucka och kunde med en tre minuter stor marginal ta hem segern. I kampen om resterande medaljer blev det intressantare med en större jagande grupp. Lucas och Marcus ryckte dock under andra halvan av loppet och gjorde återigen upp om silvret, denna gång i en tight spurt där Lucas återigen knep silvret före Marcus.

Fullständiga resultat hittar ni här.

SM i Teknisk Sprint och Teknisk Distans i Malmö 3-4 juni

Nästa deltävling i Svenska SUP Race Serien är Malmö Ocean Race och tillika SM i Teknisk Sprint och Teknisk Distans. Dessutom är tävlingen uttagningsgrundande inför kommande internationella landslagsuppdrag med VM i Pattaya, Thailand i november som absoluta höjdpunkt. Det går fortfarande att anmäla sig till tävlingarna och sista anmälningsdag är 1/6.

Efter SM-tävlingarna i Malmö fortsätter tävlingsserien redan helgen därpå med Sävelången SUP-Race, innan det blir lite tävlingspaus och tid för träning inför Sveriges höjdpunkt Baltic Skrea Strand Paddlerace som är ett ICF World Ranking Event.

 

Publicerad: 2023-05-25

Senast uppdaterad: 2023-05-25

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV