Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Malmö bjöd på strålande sommarväder och häftiga tävlingar. Foto Morten Bruhn

Fullt ös när Malmö Ocean Race avgjordes i helgen!

Tävlingen, som också var SM på två av distanserna, är en av de största i Sverige och drog deltagare från inte mindre än sex olika nationer. Däribland de främsta herrpaddlarna från både Danmark och Norge.

Under två dagar tävlades det på Öresund när Malmö SUP-klubb arrangerade Malmö Ocean Race. Tävlingen utgör andra stoppet i den svenska SUP-race serien och är en av två för landslagets uttagningsgrundande tävlingar. Malmö bjöd på strålande sommarväder och humöret hos både arrangören, utställare och atleter var på topp.

Tävlingen är en av de största i Sverige och drog deltagare från inte mindre än sex olika nationer. Däribland de främsta herrpaddlarna från både Danmark och Norge.

Under lördagen tävlades det i disciplinerna Distans och Teknisk Sprint. Den tekniska sprinten och söndagens Tekniska Distans hade båda tilldelats SM-status.

Lördag

Det unga stjärnskottet Asger Smidt från Danmark dominerade precis som förra året distansloppet och avverkade de tolv kilometrarna på drygt 1:08 tätt följd av norrmannen Thomas Nilsen och hemmasonen Lucas Boyum. På damsidan försvarade stockholmspaddlaren Vera Lindmark sin fjolårstitel före Jenny Larsson från Malmö och Elin Aulin från Åsa.

Under eftermiddagens Tekniska Sprint försvarade Linus Karlsson från Hjo sin SM-titel följd av Kristian Pilborg från Lomma och Lucas Boyum. Precis lika säkert försvarade Vera Lindmark sitt SM-guld i Teknisk Sprint före Jenny Larsson och Neith Åstradsson från Stockholm.

Söndag

Söndagens tävlingar inleddes med kvalificeringsheat och finaler i SM-disciplinen Teknisk Distans, även kallad Beach Race. Med start på land, fem varv på en teknisk bana med strandlöpning mellan varven gjordes det upp om medaljerna. Återigen visade Vera Lindmark prov på sin styrka när hon tog guld även i Teknisk Distans före Jenny Larsson och Neith Åstradsson. Linus Karlsson försvarade sitt guld precis som Lucas Boyum försvarade sitt silver. Bronsmedaljen bärgade Kristian Pilborg hem till Lomma.

SUPerSprint var helgens sista disciplin där de tävlande startade på stranden, körde ett hundra meter rakt fram och sedan vände vid två bojar och åter in till stranden och målgång. Det bjöds en spektakulär uppvisning i brädkontroll under både kvalheaten och finalerna. U18-paddlaren Ida Djurström, som debuterade i landslagssammanhang i fjol, totaldominerade damfinalen följd av Elin Aulin och Sigrid Fröberg. Även hon U18 och precis som Ida från Karlskrona.

Nästa tävling

Nästa stopp i serien är Sävelången SUP-race i Floda som går redan nu till helgen 10–11 juni. Andra delen av SM-sagan avhandlas på Skrea Strand under ICF:s kvaltävling i mitten av augusti. Precis som Malmö Ocean Race är Skrea Strand Paddle Race uttagningsgrundande till landslaget.

Resultat

Distans 12 km – Dam

1. Vera Lindmark
2. Jenny Larsson
3. Elin Aulin

Distans 12 km – Herr

1. Asger Smidt
2. Thomas Nilsen
3. Lucas Boyum

Teknisk Sprint 750 m – Dam (SM-disciplin)

1. Vera Lindmark (SM)
2. Jenny Larsson (SM)
3. Neith Åstradsson (SM)

Teknisk Sprint 750 m – Herr (SM-disciplin)

1. Linus Karlsson (1:a SM)
2. Thomas Nilsen
3. Asger Smidt
4. Kristian Pilborg (2:a SM)
5. Lucas Boyum (3:a SM)

Teknisk Distans 3500 m – Dam (SM-disciplin)

1. Vera Lindmark
2. Jenny Larsson
3. Neith Åstradsson

Teknisk Distans 3500 m – Herr (SM-disciplin)

1. Asger Smidt
2. Linus Karlsson (1:a SM)
3. Thomas Nilsson
4. Lucas Boyum (2:a SM)
5. Kristian Pilborg (3:a SM)

SUPerSprint 200 m – Dam

1. Ida Djurström
2. Elin Aulin
3. Sigrid Fröberg

SUPerSprint 200 m – Herr

1. Linus Karlsson
2. Asger Smidt
3. Lucas Boyum

Overall Dam

1. Vera Lindmark
2. Jenny Larsson
3. Elin Aulin

Overall Herr

1. Asger Smidt
2. Lucas Boyum
3. Linus Karlsson

Fullständiga resultat och tider finns på www.malmooceanrace.se
Ställning i Svenska SUP Race Serien finns på www.supraceserien.se

Fler härliga bilder av fotograf Morten Bruhn hittar ni här.


Två paddlare på SUP med bro i bakgrunden på tävlingen Malmö Ocean Race. Fotograf Morten Bruhn
Strandstart för damerna på tävlingen Malmö Ocean Race. Fotograf Morten Bruhn

Publicerad: 2023-06-07

Senast uppdaterad: 2023-06-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV