Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Kungsbackafjorden bjöd på blygsamma 6 m/s när årets Queen and King of the fjord 2023 avgjordes. Foto Bo Törnberg

Queen and King of the Fjord 2023

I Kungsbackafjorden på västkusten avgjordes årets sista downwindtävling i surfski i helgen. Och det blåsiga och ostadiga vädret till trots bjöds paddlarna bara på blygsamma 6 m/s när det väl var dags för tävling.

Under lördagen 7 oktober ver det dags för den elfte upplagan av Västkust Surfskiklubbs tävling "Queen and King of the Fjord". Veckan hade bjudit på riktigt blåsigt väder och det var med spänning arrangörerna följde vindprognosen dagarna innan tävlingen. Det var mycket vind i omlopp, hur skulle det bli? Skulle följebåten klara av att köra till start i tid? När tävlingen väl drog igång på lördagen landade vindförhållandena på ynka 6 m/s från nord och med en dyning från nordväst.

Till start kom ca 40 deltagare och framför dem väntade en 15 kilometer lång bana från Gårda Brygga i Åsa till Bua. Det kom att bli väldigt spännande i både herr- och damklassen.

Queen – damklassen

I damklassen var det Malmö-kanotisten Elsa Ohrås som kämpade mot Västkustpaddlaren och swimruntjejen Ulrika Eriksson. Båda är starka paddlare och det kom att bli Elsa som drog längsta strået. Hon valde en rakare rutt mot mål och kunde hålla undan med bara några sekunder ner till Ullis. Ett stort grattis till Elsa Ohrås, Malmö Kanotklubb, som tog sin första vinst i Queen and King.

King – herrklassen

I herrklassen såg det länge ut som om Axel Haglund, också från Malmö KK, skulle ta hem kungakronan. Men rutinerade Anders Winter Andersen från Oslo Kajakklubb med flera tidigare vinster i Queen and King i bagaget ska man aldrig räkna bort. Även Anders tog en något rakare väg mot mål och kunde gå om Axel på väg in mot Bua och Videbergs hamn. Det blev Anders Winters nionde vinst, stort grattis!

Prins – ungdomsklass

I ungdomsklassen blev tyvärr uppslutningen sämre än förväntat då hela KK Eskimå lämnade återbud på grund av förkylning. Glädjande nog skickade våra grannar Siver Siljan att representera Norge i den så kallade prinsklassen. Det blev dock Leo Callin från Helsingborg som tog hem segern och David Mason från samma klubb knep andra platsen framför Siver. Vi hopps få se mer av Siver på surfskitävlingarna framöver.

Även en SUP-paddlare Staffan Andrén stod på startlinjen och släpptes iväg samtidigt som damklassen med sju minuters försprång till herrarna. Vi hoppas på fler SUP-paddlare på "Queen och King of the fjord" nästa år och välkomnar även Outrigger-paddlare.

Tack för i år och varmt välkomna 2024!

Resultat

Fullständiga resultat från helgens "Queen och King of the fjord" hittar ni här.

Publicerad: 2023-10-10

Senast uppdaterad: 2023-10-10

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV