Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

FRILUFT OCH REKREATION

De senaste åren har de som paddlar surfski för själva upplevelsen blivit fler och det kan vara allt från en kort tur på stilla sjö till flera timmar på vågigt hav. Surfskin är perfekt för att upptäcka vår svenska natur och fina vatten. Att paddla i downwind är inte bara en häftig känsla, det kräver totalt fokus och att vara här och nu. Vissa paddlar för att komma ut på vattnet, andra för att få motion. För några handlar det om att hänga med vänner och surfa på vågorna, medan andra vill känna friheten och andas frisk luft och uppleva naturen med allt den har att erbjuda.

Det finns mycket att upptäcka, tänk bara på att ha koll på vad som gäller i vår svenska natur och skärgård. Läs mer om vilka otroliga och fantastiska möjligheter, men också skyldigheter, som allemansrätten innebär här.

Precis som all annan frilufts- och utomhusaktivitet är vädret en viktigt faktor, även om det är du som bestämmer hur det påverkar dig. Man får ta det man får och det kan vara höga vågor eller plattvatten, hård vind eller vindstilla och allt däremellan. Tänk på att ha koll på din säkerhetsutrustning och vara förberedd på att vädret kan slå om.

Checklista för egen bedömning

Checklistan är framtagen av Surfskikommittén inom Svenska Kanotförbundet och bygger på samlade erfarenheter från surfskipaddling i Sverige. Den är en modell och hjälp för surfskikanotister att göra egna riskbedömningar av vilka förhållanden som är lämpliga att paddla i. Checklistan i sin helhet kan du ta del av här.

Hyra surfski

I dagsläget finns det inte så många ställen som hyr ut surfskis eftersom de för det mesta är mer ömtåliga än exempelvis en havskajak i plast. Det finns några aktörer som erbjuder medlemsskap eller abonnemang för att man ska få tillgång till att hyra en surfski. Dessa kräver alltid att du som hyrestagare är med på en nybörjarkurs. Du kan även prova att kontakta en kanotklubb eller Godkänd Kanotcentral för att se vad de har för utbud och möjligheter.

Du hittar specifika uthyrare av surfski under på sidan Kontakt.


Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2023-05-17

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV