Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

FRILUFT OCH REKREATION

De senaste åren har de som paddlar surfski för själva upplevelsen blivit fler och det kan vara allt från en kort tur på stilla sjö till flera timmar på vågigt hav. Surfskin är perfekt för att upptäcka vår svenska natur och fina vatten. Att paddla i downwind är inte bara en häftig känsla, det kräver totalt fokus och att vara här och nu. Vissa paddlar för att komma ut på vattnet, andra för att få motion. För några handlar det om att hänga med vänner och surfa på vågorna, medan andra vill känna friheten och andas frisk luft och uppleva naturen med allt den har att erbjuda.
Det finns mycket att upptäcka, tänk bara på att ha koll på vad som gäller i vår svenska natur och skärgård. Läs mer om vilka otroliga och fantastiska möjligheter, men också skyldigheter, som allemansrätten innebär här.

Precis som all annan frilufts- och utomhusaktivitet är vädret en viktigt faktor, även om det är du som bestämmer hur det påverkar dig. Man får ta det man får och det kan vara höga vågor eller plattvatten, hård vind eller vindstilla och allt däremellan. Tänk på att ha koll på din säkerhetsutrustning och vara förberedd på att vädret kan slå om.

I dagsläget finns det inte så många ställen som hyr ut surfskis eftersom de för det mesta är mer ömtåliga än exempelvis en havskajak i plast. Det finns några aktörer som erbjuder medlemsskap eller abonnemang för att man ska få tillgång till att hyra en surfski. Dessa kräver alltid att du som hyrestagare är med på en nybörjarkurs. Du kan även prova att kontakta en kanotklubb eller Godkänd Kanotcentral för att se vad de har för utbud och möjligheter.

Du hittar specifika uthyrare av surfski under Kontakt i menyn, samt här.


Råd och tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling på ett och samma ställe. Hur lång paddel ska man ha? Här finns tekniktips och vad du gör i en nödsituation. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både säkrare och roligare. Uppleva glädjen, gemenskapen och naturen från en kanot.

Upplev naturen

Besök en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler och du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.

Lämna inga spår

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och gäller både på land och på vatten. Den ger såväl möjligheter som skyldigheter och en grundläggande regel är ”inte störa – inte förstöra”. Vad det innebär och vad du kan göra för att värna om allemansrätten och vår svenska natur. Lämna inga andra spår än ringar på vattnet. Ut och njut!

Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Luleå i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

FÖLJ OSS
Facebook
Instagram
Nyhetsbrev