Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

I Sverige arrangeras det årligen cirka 4–5 downwind-tävlingar i surfski, inklusive SM. De flesta tävlingarna hålls i Skåne, på västkusten och på Vänern. Sedan 2021 genomförs även NM, Nordiska mästerskap som byter värdnation varje år. Det finns även regelbundna träningstävlingar runt om i Sverige där man tävlar i allt från motions- och havskajaker till surfski och SUP.

På svenska tävlingar är den vanligaste indelningen Ungdom (16–23 år), Senior, Master (+50 år).

Internationellt arrangerar ICF (International Canoe Federation) och ECA (European Canoe Association) årligen flera event och tävlingar i Ocean Racing. Surfski Downwind är en av grenarna inom Ocean Racing, de andra är Outrigger och SUP. EM och VM arrangeras för surfski varje eller vartannat år.
Tävlingarna är på havet, cirka 20–30 km långa och det är först  mål som vinner. Man paddlar med vinden och vågorna ”från A till B” och oavsett förhållande. Vanligtvis använder man sig av ett vindsfönster på två dagar för att kunna välj den dag med bäst chans för bra vind- och vågförhållanden.

Internationella klasser

  • Surfski U16 (promotional)
  • Surfski U18
  • Surfski U23
  • Surfski Senior
  • Surfski Masters (+35 år)
  • Para

Vill du testa att tävla?

Kontakta en, alternativt din, kanotklubb så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man går till väga. Om du vill tävla i surfski krävs en tävlingslicens som du får via en kanotklubb.

Kolla in vår kalender, där du hittar sanktionerade surfskitävlingar – både nationella och internationella.

 

Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Luleå i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

FÖLJ OSS
Facebook
Instagram
Nyhetsbrev