TRÄNING OCH MOTION
Surfski passar alla åldrar och nivåer, inte minst som motionsform och ger en bra allsidig träning för hela kroppen. Tillsammans med naturupplevelsen ger det en svårslagen kombination både fysiskt och mentalt. När du väl kommit igång med din paddling och känner att du fortsätta utvecklas finns det kanotklubbar som har surfskiträningar – nybörjarekurser, teknikträning, intervallträning med mera. Utöver det har många av klubbarna även organiserade downwind-turer och träning i Surfski Basics.
Sök efter en kanotklubb nära dig för att se om de erbjuder surfskiträning. Surfski har blivit en mer och mer organiserad sport i Sverige, men det finns såklart även många som paddlar utanför klubbarna eller både och. Besök etablerade sidor och konton på sociala medier för att hitta träningskamrater. Du kan lära dig mycket av andra, dessutom är det både roligare och säkrare att paddla tillsammans.
När du känner dig redo finns det regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp runt om i Sverige. På dessa förekommer allt från motions- och havskajaker till surfski och SUP.
Träningstips
Finns det kanske specifika tips?
Teknikens grunder
Teknik innebär naturligtvis olika saker för olika personer. En grundtanke som de flesta har är att en god teknik innebär att komma så långt som möjligt med en given kraft. Om vi jämför två likvärdiga kanotister med identiskt material kommer deras teknik att avgöra hur långt de tar sig på varje paddeltag – den kanotist med bättre teknik skapar en högre fart och glider längre.
Inom projektet "Rätt träning och teknik till alla" som genomfördes mellan 2008–2010 skrev Åsa Eklund och Dag Johansson en artikelserie om Teknikens grunder – Introduktion, Isättsfasen, Drivfasen och Glidfasen. Ta del av materialet nedan.
- Teknikens Grunder – Introduktion
- Teknikens Grunder – Isättsfasen
- Teknikens Grunder – Drivfasen
- Teknikens Grunder– Glidfasen
Inspirations- och instruktionsfilmer
Finns det filmer?
Publicerad: 2022-11-17
Senast uppdaterad: 2022-11-30
Författare: Helene Ripa