Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TRÄNING OCH MOTION

Surfski passar alla åldrar och nivåer, inte minst som motionsform och ger en bra allsidig träning för hela kroppen. Tillsammans med naturupplevelsen ger det en svårslagen kombination både fysiskt och mentalt. När du väl kommit igång med din paddling och känner att du fortsätta utvecklas finns det kanotklubbar som har surfskiträningar – nybörjarekurser, teknikträning, intervallträning med mera. Utöver det har många av klubbarna även organiserade downwind-turer och träning i Surfski Basics.

Föreningar med surfskiaktiviteter

Sök efter en kanotklubb nära dig för att se om de erbjuder surfskiträning. Surfski har blivit en mer och mer organiserad sport i Sverige, men det finns såklart även många som paddlar utanför klubbarna eller både och. Nedan ser du anslutna föreningar som som har surfskiaktiviteter.

Besök även etablerade sidor och konton på sociala medier för att hitta träningskamrater. Du kan lära dig mycket av andra, dessutom är det både roligare och säkrare att paddla tillsammans.

Checklista för egen bedömning

Checklistan är framtagen av Surfskikommittén inom Svenska Kanotförbundet och bygger på samlade erfarenheter från surfskipaddling i Sverige. Den är en modell och hjälp för surfskikanotister att göra egna riskbedömningar av vilka förhållanden som är lämpliga att paddla i. Checklistan i sin helhet kan du ta del av här.

Webtracking

Webtracking är en tjänst som med en app och en hemsida visar var paddlaren befinner sig. Vi rekommenderar alla surfskipaddlare att använda webtracking-appen både under träning, tur och tävling. Systemet används på tävlingar för att tävlingsledningen ska ha koll på alla tävlande och för att kunna följa tävlingen från land. Det som är unikt med webtracking jämfört med andra spår-appar är att det går att se alla tävlande och kompisar samtidigt.

Läs mer om Webtracking här.

När du känner dig redo finns det regelbundna träningstävlingar och klassiska motionslopp runt om i Sverige. På dessa förekommer allt från motions- och havskajaker till surfski och SUP.

Träningstips – filmer om surfski

Reentry för nybörjare, del 1

Reentry för nybörjare, del 2

Bogsering med surfski

Grunderna till att surfa effektivt


Teknikens grunder

Teknik innebär naturligtvis olika saker för olika personer, men sjösätter vi två likvärdiga kanotister med identiskt material kommer deras teknik att avgöra hur långt de tar sig på varje paddeltag. Den kanotist med bättre teknik skapar en högre fart och glider längre.

Nedan hittar du beskrivning av paddeltagets olika faser.

Övningar

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning, rörlighetsträning och styrketräning för kanotister – oavsett gren. Du hittar övningarna genom länkarna nedan.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Styrketräningsövningar för paddlare


Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV