Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

BÖRJA PADDLA

Surfski är en gren, och kanottyp, som vuxit starkt de senaste åren. Idag finns det flera klubbar i Sverige som kan erbjuda surfski och som även har prova-på och nybörjarkurser. Oavsett vilken kanotgren man vill börja med är det alltid klokt att kontakta en kanotklubb eller förening för att redan från start få med sig bra råd och tips – allt från paddelteknik till säkerhet.

Har du goda kunskaper och erfarenheter från havskajak eller slätvattenpaddling är steget till att börja med surfski inte stort och du kan komma igång själv. Om det inte finns möjlighet att paddla i en förening så låna en surfski från en vän alternativt hyr. Utöver kanotklubbar så finns det både Godkända Kanotcentraler och andra privata uthyrare som har tillgång till surfski och dessutom erbjuder kurser. Det finns även ett riktigt bra utbud av instruktionsfilmer som du kan ta del av, vi har samlat bra länkar på sidan Kontakt.

Hitta din förening

Ta kontakt med en kanotklubb eller Godkända Kanotcentral för att se vad de har för möjligheter. Du kan även söka efter både klubbar och kanotcentraler på vår webbsida Kanotguiden. Nedan ser du anslutna föreningar som som har surfskiaktiviteter.

Utrustning

Prova och/eller köp alltid en stabil surfski. I en för rank kanot kommer du inte kunna utnyttja varken vågor eller din paddelteknik. Det kan kännas ”trög och tråkigt” på plattvatten, men det är i vågorna som den kommer till sin rätt. Genom att sitta stabilt kommer du snabbare lära dig konsten att utnyttja och surfa med vågorna – och du kommer ha betydligt roligare. Fråga dig själv var du vill kunna paddla och köp en surfski därefter. Räkna med att du får byta upp dig efter ett år till en rankare, det är svårt för de flesta att hitta rätt direkt. Håll dig till välrenommerade märken och kom ihåg att en stabil surfski är lättsåld.

Många kanotleverantörer och återförsäljare brukar delta på tävlingar, event och aktiviteter för att visa upp olika modeller och märken. Oftast finns det möjlighet att testa och prova – se vad som är på gång i vår kalender.

Paddla säkert

Som vid all paddling är säkerheten det allra viktigaste. Tänk på att alltid ha flytväst och ta gärna med dig en paddelkompis – det gör inte bara passet trevligare utan även säkrare. En av fördelarna med surfski är att skrovdesignen gör att den inte fylls med vatten och att den är lätt att komma upp i om du skulle kapsejsa. Det självklart att du tränat på och vet vad du ska göra om det skulle bli nödvändigt. Är du ute i tuffa förhållanden är ”leash” bra att ha – en säkerhetslina mellan dig och surfskin samt mellan dig och din paddel.

Checklista för egen bedömning

Checklistan är framtagen av Surfskikommittén inom Svenska Kanotförbundet och bygger på samlade erfarenheter från surfskipaddling i Sverige. Den är en modell och hjälp för surfskikanotister att göra egna riskbedömningar av vilka förhållanden som är lämpliga att paddla i. Checklistan i sin helhet kan du ta del av här.


Tips – lär dig ta dig upp i surfskin

Reentry för nybörjare, del 1

Reentry för nybörjare, del 2

 

Kontakt

Har du frågor kring surfski är du alltid välkommen att kontakta oss.

Chloe Nauta
chloe.l.nauta@gmail.com

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet får du gärna kontakta oss på info@kanot.com.

Publicerad: 2022-11-16

Senast uppdaterad: 2023-05-17

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV