Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

BÖRJA PADDLA

Surfski är en gren, och kanottyp, som vuxit starkt de senaste åren. Idag finns det flera klubbar i Sverige som kan erbjuda surfski och som även har prova-på och nybörjarkurser. Oavsett vilken kanotgren man vill börja med är det alltid klokt att kontakta en kanotklubb eller förening för att redan från start få med sig bra råd och tips – allt från paddelteknik till säkerhet.

Har du goda kunskaper och erfarenheter från havskajak eller slätvattenpaddling är steget till att börja med surfski inte stort och du kan komma igång själv. Om det inte finns möjlighet att paddla i en förening så låna en surfski från en vän alternativt hyr. Utöver kanotklubbar så finns det både Godkända Kanotcentraler och andra privata uthyrare som har tillgång till surfski och dessutom erbjuder kurser. Det finns även ett riktigt bra utbud av instruktionsfilmer som du kan ta del av, vi har samlat bra länkar under Kontakt.

Hitta din kanotklubb eller Godkända Kanotcentral för att se vad de har för möjligheter. Du kan även söka efter både klubbar och kanotcentraler på vår webbsida Kanotguiden.

Säkerhet

Som vid all paddling är säkerheten det allra viktigaste. Tänk på att alltid ha flytväst och ta gärna med dig en paddelkompis – det gör inte bara passet trevligare utan även säkrare. En av fördelarna med surfski är att skrovdesignen gör att den inte fylls med vatten och att den är lätt att komma upp i om du skulle kapsejsa. Det självklart att du tränat på och vet vad du ska göra om det skulle bli nödvändigt. Är du ute i tuffa förhållanden är ”leash” bra att ha – en säkerhetslina mellan dig och surfskin samt mellan dig och din paddel.

Vi har även samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling under Råd & tips för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare. Mer kring just säkerhet och vad du kan tänka på för att paddla säkert hittar du Säkerhet – att tänk på.

Utrustning

Prova och/eller köp alltid en stabil surfski. I en för rank kanot kommer du inte kunna utnyttja varken vågor eller din paddelteknik. Det kan kännas ”trög och tråkigt” på plattvatten, men det är i vågorna som den kommer till sin rätt. Genom att sitta stabilt kommer du snabbare lära dig konsten att utnyttja och surfa med vågorna – och du kommer ha betydligt roligare. Fråga dig själv var du vill kunna paddla och köp en surfski därefter. Räkna med att du får byta upp dig efter ett år till en rankare, det är svårt för de flesta att hitta rätt direkt. Håll dig till välrenommerade märken och kom ihåg att en stabil surfski är lättsåld.

Många kanotleverantörer och återförsäljare brukar delta på event och aktiviteter för att visa upp olika modeller och märken. Oftast finns det möjlighet att testa och prova – titta i kalender för att se vad som är på gång.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Har du frågor kring Kanotförbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.

Publicerad: 2022-11-16

Senast uppdaterad: 2023-01-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Luleå i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

FÖLJ OSS
Facebook
Instagram
Nyhetsbrev