Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

OM SURFSKI

Surfski är lite som kanotvärldens mountainbike – gjord för äventyr på öppet vatten och stora vågor. Det är en gren för dig som gillar att utmana dig själv och naturen. Man surfar med vågorna ”downwind” och kommer ibland upp i 25 km/h i svenska vatten. Eftersom en surfski är lätt att ta sig upp i om man kapsejsar, möjliggör den paddling i öppna vatten långt från land.  Det fina med surfski är att du kan använda den för paddling i olika miljöer och olika förhållanden. Även om surfskin är designad för att klara just tuffa förhållanden, går den alldeles utmärkt att paddla på lugna ”platta” vatten och används flitigt både på sjöar och i skärdgården. Surfski passar alla åldrar och nivåer, även para.

Surfski är havets tävlingskajak – byggd för att vara både snabb, stabil och säker, men framför allt för att kunna surfa på vågorna.  Surfski en lång ”sit-on-top” kajak med självläns, stort underliggande roder, pedalstyrning och med mycket volym i nosen. En surfski är runt 6 m lång där de mest avancerade kanoterna endast väger 8–9 kg.

Nationella och internationella tävlingar finns för den som vill utmana sig själv och andra. Internationellt kallas grenen ”Ocean Paddling” och är disciplinen inom ICF (Internantional Canoe Federation) som erbjuder Surfski, Outrigger och SUP.  Man tävlar främst i långdistanstävlingar på havet i medvind/downwind ”från A till B” för att få vinden i ryggen och härlig surf. Tävlingarna är ca 20–30 km långa – först i mål vinner. Man startar i vattnet, på land vid kanoten eller en så kallad ”Le Mans” där man startar på stranden och sedan springer ned till sin surfski. Tävlingarna kan ske i SS1 (enmanssurfski) eller SS2 (tvåmanssurfski).

På svenska tävlingar är den vanligaste indelningen Ungdom (upp till 18 år), U23 (upp till 23 år), Senior (+23 år), Master (+50 år).
Internationellt tävlar man i klasserna U16 (promotional), U18, U23, Senior, Masters (+35 år) och Para.

Många paddlar för rekreation och motion, men om man vill man tävla så kanske natursköna långlopp med mer eller mindre vågor kan var något för dig. Surfski är en populär kanottyp på motionslopp så som Dalslands Kanotmaraton, men även bland äventyrare och multisportare eftersom den väger mindre än exempelvis en havkajak. Det underlättar vid så kallade ”lyft” där man springer korta sträckor med surfskin – något som ofta förekommer i klassiska maratonlopp.

Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2023-05-25

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV