Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Emma Levemyr vid målgången Scarborough Beach som bjöd på "beach dumps", brytande vågor nära stranden.

Svensk mastersmedalj på VM

För drygt en vecka sedan avslutades VM i surfski och för första gången arrangerades tävlingarna i Australien. Och det blev en silvermedalj för Emma Levemyr i damklassen Masters 45–49. Stort grattis!

Det är första gången som VM arrangeras i Australien och organisatören Paddle Australia, där surfski som sport nyligen anslutit, jobbade hårt för att skapa ett fint event med många deltagare. En av anledningarna till att VM hamnade i Perth är just för de fina vindförhållanden som råder där. Normal sett blåser en bris, "the Doctor" från sydväst varje eftermiddag – november till februari. Detta skapar väldigt fina downwindmöjligheter längs med Perths kust. Oturligt nog blev det värmebölja veckorna innan, vilket satte de normala väder- och vindsystemen ur spel. Nästan hela Shaw and Partners Race Week som gick veckan innan VM fick plattvatten och inför VM-veckan såg det inte lovande ut. Tävlingsdagen för SS1, singelracet, var bestämd till lördag 2 december, men flyttades till torsdag 29 november när det stod klart att detta var den enda dagen med någorlunda bra vind.

Det var ca 25 nationer representerade på VM och startfältet var ungefär lika brett som under föregående VM i Portugal. Damklassen hade glädjande nog samlat fler duktiga paddlare än någonsin, speciellt på juniorsidan U18 och U23. Detta är verkligen en positiv utveckling för sporten.

Tävlingsdagen bjöd på sol, klarblå himmel och runt 26°C. Vindförhållanden var ca 8 m/s SV och tilltagande, våghöjd från 0,5 m till 1 m närmare mål.

Starten gick vid Bathers Beach mitt inne i Fremantle. De 120 damerna släpptes iväg först, 20 minuter innan herrarna. Det var start på vattnet och banan gick först rakt ut i ostlig riktning 2 km innan den vek av norrut och det var dags att börja surfa. Efter rundningen följde 18 km downwind norrut med målgång på Scarborough Beach.

Till en början var vågorna små och cleana, men växte i höjd och komplexitet under vägen mot målgång. Andra halva loppet kunde ses som mer tekniskt där de duktiga vågpaddlarna drog fördel medan starten och första halvan av loppet gynnade de paddelstarka. Målgången var relativt odramatisk trots att Scarborough Beach ofta erbjuder brytande vågor nära stranden, så kallade "beach dump". Det var många som välte i brytvågorna, men simturen in till land var kort.

Resultat

Det kom att bli den suveräna Jemma Smith, AUS som vann damklassen relativt överlägset. Hon var även först i mål innan herrarna. Första herre i mål var den lika suveräna Corey Hill, AUS).

Det blev till slut ett bra VM med fina och rättvisa förhållanden. De nya ICF-reglerna gjorde att alla deltagare ställde upp i Open och samtidigt i respektive åldersklass. Detta medförde att mastersklasserna blev stenhårda, speciellt i herrar 45–49 där både Hank McGregor, Dawid Mocke och Walter Bouznan var representerade. Även i damernas 45–49 var konkurrensen stenhård där Europas andra, tredje och fjärde snabbaste paddlare från EM 2022 fanns representerade. Den nya regeln innebar också att några duktiga U23-paddlarna kunde plocka hem medaljer i både U23 och Open.

Sammanfattningsvis kan sägas att det var ett VM med det tuffaste startfältet någonsin och sporten påvisar en fin tillväxt från de yngre leden. I år var även första året då Surfski Dubbel (mixed) var en officiell kategori. Open vanns av Judit Verges och Walter Bouznan från Spanien. Federations Cup cup vanns av Sydafrika där självaste Dawid Mocke fick hämta priset. 

Svenska resultat

Emma Levemyr – 2:a Masters 45–49, 25:a i Open
Chloe Nauta, – 17:e Senior, 70:e i Open

Fullständiga resultat

https://bluechipresults.com.au/results.aspx?CId=11&RId=1679&EId=1

 

Emma Levemyr, Västkust Surfskiklubb tog silver i damklassen Masters 45–49. Stort grattis!

Publicerad: 2023-12-12

Senast uppdaterad: 2023-12-12

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV