Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Ny rutin för paddlare inför VM 2024

Inför VM 2024 har ICF (International Canoe Federation) tagit fram nya nya rutiner för att öka säkerheten. De nya reglerna säger att deltagarna ska kunna hantera "extreme ocean conditions" och gäller alla paddlare oavsett ålder och klass.

I och med Surfski-VM 2024 på Madeira har ICF (Internationella Kanotförbundet) utfärdat en ny rutin för de som vill delta. Rutinen gäller alla oavsett ålder och klass, alltså; masters, seniorer, ungdomar. För att få starta måste varje deltagare under registrering på plats kunna uppvisa ett intyg från det förbund de tillhör, alltså Svenska Kanotförbundet i vårt fall. I intyget ska det framgå att deltagaren kan hantera ”extreme ocean conditions”. Anledningen till den nya rutinen är att arrangörerna ska kunna arrangera VM-tävlingar på en nivå där rättvisa förhållanden för sporten tillåts utan att det blir farligt för deltagarna.

Du kan även ta del av de nya rutinerna som pdf – Kvalificering till VM 2024 Pdf, 125 kB.

Kvalificering till VM

Surfskikommittén kommer att stötta Svenska Kanotförbundet i denna process och inför därför krav på kvalificering för de som vill delta på ett VM framöver. För att kvalificera sig till VM krävs att deltagarna har deltagit i två surfskitävlingar de senaste två åren, där årets tävlingar också kan räknas in. För Skandinaviska tävlingar gäller följande:

  • Bellevue Ocean Race
  • South Skåne Ocean Race
  • Aterra Wave Challenge
  • Sildodden Surfski
  • Queen and King of the Fjord

Resultat från välkända utländska tävlingar kommer också att kunna användas för kvalificering. Resultatet bör kunna visa att deltagarna är säkra i vågförhållanden.

Alla som vill representera Sverige på VM i Madeira behöver även anmäla sitt intresse via formuläret.

Hur vet man om man är säker?

Hur är man säker i vågförhållanden för att kunna delta (och ha kul) på ett VM? Vi har samlat några mätbara nivåer som vi hoppas kunna hjälpa deltagarna att förstå om de kan kvalificera sig och ha kul på en VM-tävling.

  • Du ska klara av re-entry i vågor minst en meter höga.
  • Du bör klara av att paddla en downwind i en meters vågor, minst 20 km lång med en lägsta snitthastighet runt 6–7 km/h.
  • Du bör klara av att paddla en downwind i en meters vågor, minst 20 km lång utan att ramla i fler än 5 gånger.

Kontakt

Har du frågor eller funderingar över de nya rutinerna är du välkommen att kontakt Surfskikommittén.
surfski.sverige@gmail.com

Publicerad: 2024-04-26

Senast uppdaterad: 2024-04-26

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV