Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Första hjälpen och HLR för kanotister

Svenska Kanotförbundets kurs bygger på riktlinjer från Svenska HLR-rådet och har inriktning mot paddling och paddelmiljöer. Du lär dig hantera olyckor där du är först på plats och där det är relativt nära till hjälp från sjukvården. Kursen blandar teoretiska och praktiska moment, och kursen kan hållas både inomhus och utomhus.

För vem?

Kursen riktar sig till kanotister i allmänhet och till tränare och ledare i synnerhet. Lämplig för den som tänker gå en steg-1-ledarutbildning. För den som kommer att vara längre från samhällets resurser rekommenderas en vildmarksförstahjälpen-utbildning.

Förkunskapskrav

Detta är en grundkurs, inga förkunskaper krävs.

Omfattning

8 timmar.

Vad innehåller kursen?

Här följer några exempel på kursinnehållet.

  • Första hjälpen – vad ingår i begreppet, prioriteringar
  • Livräddande behandling – HLR, drunkning, luftvägsstopp
  • Undersökning och prioritering enligt L-A-B-C-D-E
  • Sjukdomar samt omhändertagande
  • Olycksfall och skador samt omhändertagande
  • Skador orsakade av miljö samt omhändertagande – köldskada, hypotermi, stick och bett
  • Förflyttning av drabbad
  • Hjälpa hjälparen

Ovanstående är bara exempel och kursen innehåller mycket mer.

Instruktörer

Våra instruktörer är själva erfarna kanotister, och kommer att ge kursen en kanotinriktning med exempel och situationer som kanotister känner igen. Självklart är de certifierade HLR- och Första hjälpen-instruktörer, flera av dem har även bakgrund inom sjukvården.

Efter kursen

Efter genomgången kurs erhåller du ett HLR-certifikat. Du uppfyller också förkunskapskraven på Första hjälpen-kurs för steg-1-ledarutbildningar, som t ex Havskajakledare 1. Du får ett intyg (i form av ett plastkort) från Kanotförbundet som visar att du genomgått kursen. I och med att du går utbildningen godkänner du att registreras i Kanotförbundets register över personer som genomgått utbildningen. Du kan läsa mer om hur Svenska Kanotförbundet behandlar dina personuppgifter här.


Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2023-02-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV