Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

GSRT – Grundläggande säkerhet och räddningsteknik

Utbildningen syftar till att gå igenom grundläggande kunskaper i teori och praktik för att hantera säkerhet i samband med paddling i skyddade vatten, upp till gröna förhållanden. Utbildningen är grenöverskridande, och deltagaren får genomföra praktiska övningar i flera kanottyper.

För vem?

Utbildningen riktar sig till dig som är verksam på eller kring vatten. Den rekommenderas till enskilda paddlare och till ledare som tar hand om grupper i paddling. Utbildningen är förkunskapskrav för den som vill gå kanotförbundets Havskajakledare 1 och Kanadensarledare 1.

Åldersgräns 15 år (deltagare under 18 år behöver vårdnadshavares medgivande).

Förkunskapskrav

Detta är en grundkurs, inga förkunskaper krävs.

Omfattning

8 timmar.

Vad innehåller utbildningen?

Teori varvas med praktiska övningar och reflektioner. Här följer några exempel på kursinnehållet.

  • Riskbedömning och säkerhetsplan
  • Kallvatten-kunskap
  • Att larma
  • Räddningar från land
  • Kasta lina
  • Bogsering av kanot
  • Kamraträddning
  • Självräddning
  • STOP: Stanna, Tänk, Observera, Planera
  • Prioritering av insats: 1. Sig själv, 2. Gruppen, 3. Simmare, 4. Utrustning

Ovanstående är bara exempel och kursen innehåller mycket mer.

Instruktörer

Alla GSRT-instruktörer har genomgått Svenska Kanotförbundets instruktörsutbildning, och har behörighet att hålla GSRT-utbildningar. Instruktörerna har många års erfarenhet av att arbeta med säkerhet och paddling, och de innehar egna paddlingsfärdigheter i minst två olika discipliner.

Vill du gå kursen GSRT – hitta din utbildare här.

Efter kursen

Efter kursen förväntas du ha en bättre förståelse för säker paddling, hur vi förebygger incidenter och åtgärdar dem om de skulle inträffa. Du har också fått träna olika tekniker för att genomföra räddningsövningar på vattnet. Du erhåller ett kursintyg, samt även ett intyg i form av ett plastkort. I och med att du går utbildningen godkänner du att registreras i Kanotförbundets register över personer som genomgått utbildningen. Du kan läsa mer om hur Svenska Kanotförbundet behandlar dina personuppgifter här.


Publicerad: 2022-12-05

Senast uppdaterad: 2023-02-07

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV