Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

GOda exempel

Om viljan och kraften finns är det fullt möjligt att bygga nytt eller renovera sin befintliga anläggning och skapa bättre förutsättningar för verksamhet i föreningen. Det finns flera goda exempel på kanotföreningar som har gått från ord till handling och utvecklat sina anläggningar, något som inte bara stärker verksamheten direkt utan även lägger grund för en fortsatt livfull verksamhet för framtida generationer.

Läs mer om våra anläggningsstöd och om projektet Arena Vattnet där ni hittar massor med bra information.

Två goda exempel i närtid på omfattande anläggningssatsningar har Helsingborgskanotisterna och Sollentuna Kanotsällskap stått för. Här kan ni läsa lite mer och bli inspirerade av deras utveckling.

Kontakt

Ta gärna kontakt med oss på Svenska Kanotförbundet, vår anläggningsexpert eller direkt med berörda klubbar om ni vill veta mer. Det finns gott stöd att få och olika bidrag att söka oavsett om det handlar om omfattande nybyggen eller mindre renoveringar.

Johan Nilsson
Utvecklare förening & träning
johan.nilsson@kanot.com
073-331 19 79

Anette Önerud
Anläggningsexpert Arena Vattnet
anette@ssf.se


Aktivitetshuset i Helsingborg

På ett av stadens mest populära gångstråk vid vackra Gröningen, har Helsingborgskanotisterna i många år hållit till. Med det ökade intresset för paddling, inte minst havskajak och surfski, blev klubbhus från 1930-talet både för litet och omodernt. Drömmen om ett nytt klubbhus hade funnits i decennier och tack vare stöd från bland annat kommunen, Allmäna Arvsfonden och RF-SISU Skåne blev den sann och det nya aktivitetshuset invigdes 2022. De nya lokalerna skapar möjlighet för fler medlemmar, och skapar även förutsättningar för en utökad ungdoms- och 65+-verksamhet samt paddling för personer med funktionsnedsättning.

Den nya anläggningen blickar ut mot strandpromenaden och Öresund. Terrassen och den tillhörande tomten ger möjligheter till arrangemang för klubbens medlemmar och uthyrning för privata tillställningar.

Bredvid finns Kallbadhuset (Kallis), utegym, lekplats, basketplan och boulebanor vilket gör hela området till en livfull och välbesökt plats, speciellt under den varma årstiden då det även finns flera sommarrestauranger i grannskapet.

Förening

Helsingborgskanotisterna

Norrvikens Sjösportcenter

Norrviken i Stockholm är ett populärt friluftsområde på både vintern och sommaren. Under 2023 invigdes Norrvikens Sjösportcenter – en ny multifunktionell och toppmodern anläggning för skridsko och paddling. Sollentuna Kanot, Sollentuna Skridskosällskap samt Friluftsfrämjandets lokalförening har tillsammans med kommunen drivit projektet. Norrorts Sjösportcenter är ett fantastiskt exempel på där fler aktörer samverkat för att driva ett anläggningsprojekt mot ett gemensamt mål.

Den nya anläggningen för vattenidrotter vid Norrviken erbjuder aktiviteter året runt. På anläggningen bedrivs kanotverksamhet på sommaren och skridsko på vintern – ett bra komplement som ger beläggning året om.

På anläggningen finns ca 100 kajaker, 20 kanadensare och 10 SUP:ar på anläggningen. Friluftsfrämjandet har ca 20 kajaker och är mycket aktiva med långfärdspaddling. Anläggningen har kanotuthyrning 7 dagar i veckan från mitten av juni fram till mitten av augusti, ett normalår ca 1200 paddeltillfällen.

Läs mer om Norrvikens Sjösportcenter

Föreningar

Sollentuna Kanotsällskap
Sollentuna Skridskosällskap

Läs vårt nyhetsinlägg om Sollentuna KS här.

Publicerad: 2024-04-22

Senast uppdaterad: 2024-04-26

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV