Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Allemansrättens dag 20 september

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och det vill vi gärna fira genom att uppmärksamma det som är en förutsättning för Sveriges rika friluftsliv. Häng med ni också!

I höst kommer vi åter att hylla Allemansrättens dag genom att sprida kunskap och skapa en diskussion kring ämnet. Tillsammans med Svenskt Friluftsliv och andra organisationer lyfter vi allemansrätten lite extra mycket under en vecka i september och specifikt den 20 september.

Oavsett vilken relation vi har till naturen är det lätt att glömma bort vilken fantastisk tillgång vi har, precis där runt knuten. Den som gör att vi kan bada från klippor, plocka svamp och bär i skogen, paddla, cykla och tälta nästan var vi vill.

Genom inspiration, information och tips om enkla aktiviteter belyser vi vikten av vår vackra naturen – häng gärna med för att hjälpa till att sprida kunskap. Vi tipsar därför om enkla saker som alla kan vara med på, även föreningar och Godkända Kanotcentraler. Tillsammans kan vi väcka nyfikenhet och medvetenhet om allemansrätten och den unika miljö där vi rör oss, både i och omkring vattnet.

Nedan följer förslag på enkla aktiviteter som alla kan göra solo, eller tillsammans med andra, på Allemansrättens dag 20 september. Allemansrättens dag är en temadag som återkommer varje år. Genom att publicera din aktivitet under dagen, får fler upp ögonen för projektet och du inspirerar andra att göra som ni – tagga gärna #allemansrättensdag #svenskakanotförbundet

Friluftsliv på arbetstid

På allemansrättens dag uppmuntrar och utmanar vi alla att vara utomhus. Genom friluftsliv på arbetstid skapar du möjligheter att inspireras av naturen och varandra, ge tid för återhämtning och teambuilding. Eftersom allemansrätten är en förutsättning för ett rikt friluftsliv, vill vi uppmana arbetsplatser att ta en stund utomhus under arbetsdagen den 20 september. Ät lunchen ute i det fria, ta en paddle n´talk med kollegorna, utmana dina arbetskamrater att cykla eller promenera till jobbet. Det behöver inte vara svårare än så!

Lägg upp ett inlägg på sociala medier och tagga med #allemansrättensdag #svenskakanotförbundet

Paddlarens Naturbingo

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett bingo som väcker leklust och nyfikenhet, en perfekt ingång till att prata om allemansrätten. Paddlarens Naturbingo passar utmärkt att spela på när man är ute på paddelpass eller tur. Naturbingot passar lika bra för barn, familjer, busiga vuxna, föreningar, kanotskolor och Godkända Kanotcentraler – bara fantasin sätter gränser.

Ta gärna lite bilder när ni spelar, lägg upp i sociala medier och tagga #allemansrättensdag #svenskakanotförbundet

A-kampanjen

En aktivitet som riktar sig mot barn- och ungdomar och här uppmuntrar vi ledare, tränare och andra att informera om allemansrätten och sedan ge en uppgift där man ska bygga ett "A" av något de hittar i närområdet. Här får man använda fantasin – bygg ett "A" av kottar (som ligger på marken), pinnar, skräp eller eller varför inte av barnen själva? Genom A-kampanjen hjälper ni till att uppmärksamma allemansrätten och får samtidigt en nyttig och rolig utomhusaktivitet tillsammans.

Fotografera "A-et" och lägg upp i sociala medier och tagga #allemansrättensdag #Akampanj #svenskakanotförbundet

Mer information

Vi kommer löpande framöver fortsätta att inspirera och informera om vad vi alla kan göra tillsammans för sprida kunskap om allemansrätten och vilka underbara möjligheter den innebär.
Läs mer om allemansrätten här.

Välkommen ut!

Kontakt

Har du frågor eller funderingar, eller planerar ni att göra något kul i er förening eller Godkända Kanotcentral för att lyfta allemansrätten lite extra – hör gärna er.

Helene Ripa
Kommunikatör
helene.ripa@kanot.com

Har du generella frågor kring kanot och förbundets verksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss på info@kanot.com.

– –

Tanken att lyfta allemansrätten lite extra är ett initiativ framtaget av Svenskt Friluftsliv tillsammans med Kanotförbundet, Turistföreningen, Sportfiskarna, Orienteringsförbundet och Friluftsfrämjandet. Allemansrättens dag 20 september instiftades 2022 av Svenskt Friluftsliv och Generation Pep.

Läs mer om Allemansrättens dag på Svenskt Friluftsliv hemsida här.

Publicerad: 2023-06-27

Senast uppdaterad: 2023-06-30

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV