Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Lyckat med kanot på Start Your Impossible Camp

Under helgen fick ett 30-tal glada aktiva med olika funktionsnedsättningar testa på paddling tillsammans med Svenska Kanotförbundet på Start Your Impossible Camp på Bosön.

Årligen arrangeras Start Your Impossible Campe av Sveriges Paralympiska Kommitté, ett läger riktat mot idrottsintresserade med olika funktionsnedsättningar, som vill testa på olika idrotter och kanske hitta just sin idrott. Det fanns ett 10-tal olika idrotter att testa på och i år var Kanotförbundet på plats och det blev både svett, skratt och troligtvis en hel del träningsvärk.


Ett 30-tal aktiva barn, ungdomar och vuxna fick under 75 minuter testa på en intensiv inblick i kanotsporten, med bland annat vår inspirerande VM-guldmedaljör Helene Ripa som ledare på plats. Uppdelat i grupper utifrån typ av funktionsnedsättning (synnedsättning, rörelsenedsättning eller intellektuell funktionsnedsättning) fick de på kanotmomenten gå igenom fyra olika stationer, efter en introduktion med film och uppvärmning.

  • Paddling på paddelmaskin, inkl att testa på ett 100 meterslopp
  • Fysträning med kroppsvikt, gummiband och medicinbollar, en bra kanotist behöver vara stark
  • Stakning på skierg, för uthållighet under vinterhalvåret
  • Känna och klämma på Helenes VM-guldkanot och testa sitta i en havskajak

Danny Hallmén, utvecklare för Parakanot på förbundet, var på plats och tyckte eventet av superlyckat och såg möjligheter för framtiden.

– Start Your Impossible Camp var ett kanonevent för oss, där vi når redan idrottsintresserade och får en jättefin chans att visa upp vår fina idrott. Som ledare var det superhärligt att se så många testa en idrott de kanske inte trott att de kan utöva och den upplevelsen det gav. Även lärorikt och väldigt givande att få testa leda grupper med synnedsättning och intellektuell funktionsnedsättning, målgrupper vi inte jobbat aktivt med tidigare. Där har vi stora möjligheter att utveckla vår verksamhet för att verkligen stå öppna för alla som vill paddla. Sist, men inte minst, inspirerande att så många engagerade ledare ville vara med och bidra (Malena & Hanna från ÖKS, Patrik från RG Aktiv Rehab, Eva från BKK och Karl från NKK).

 

Aktiva utvecklingsarbeten inom Parakanot

Just nu jobbar Mångfaldskommittén för att öppna upp paddling för ännu fler, bland annat har ett test av en digital ledsagare, för synnedsatta paddlare börjat testas. Ett verktyg med avancerad gps-positionering tillsammans med ljudfeedback, som har potential att göra paddlingen mer lättillgänglig och friare för både aktiva med synnedsättning, men även ledare.

Samtidigt åker SKF ned på studiebesök under Special Olympics i Berlin under juni, ett första steg mot att aktivt jobba med den största målgruppen av personer med funktionsnedsättning; intellektuell funktionsnedsättning.

Kontakt

Tveka inte att ta kontakt med oss om du vill veta mer, har frågor om var du kan vända dig eller om er förening vill starta upp paraverksamhet.

Danny Hallmén
Utvecklare tävling & para
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98

Publicerad: 2023-06-08

Senast uppdaterad: 2023-06-08

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV