Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

BÖRJA PADDLA

Ibland kan det var svårt att komma igång med en ny aktivitet. Det kanske finns en osäkerhet om vart man ska vända sig eller hur det rent praktiskt fungerar att paddla med en funktionsnedsättning. Här hoppas vi att du ska får svar på några av dina funderingar.

Alla som testar paddling för första gången gör det i en stabil kajak – det gäller oavsett om man har en funktionsnedsättning eller inte. Det betyder att de allra flesta föreningar och kanotcentraler i Sverige har ett kajakutbud där det finns något för alla. Det viktigaste är att du känner dig bekväm och kan få ut det du vill av din paddelupplevelse.

Idag har flera etablerade kanotföreningar startat upp paraverksamheter, med allt från prova-på-tillfällen till mer organiserade träningar. Kontakta gärna din närmaste kanotklubb för att se vad de har för möjligheter. Du kan söka på klubbar här. Du också enkelt söka efter kanotcentraler som hyr ut kanoter och kolla med deras förutsättningar på vår webbsida Kanotguiden.

Svenska Kanotförbundet samarbetar bland annat med RG Aktiv Rehabilitering som bedriver olika former att träffar och läger. RG kan erbjuda paddling med kunniga ledare för personer med funktionsnedsättning på flera platser runtom i Sverige – från Malmö i söder till Luleå i norr. Mer information om RG Aktiv Rehabilitering hittar du här.

Säkerhet

Säkerheten på vatten är alltid viktig och det är obligatoriskt med flytväst när du paddlar. Första gången man paddlar får man alltid en genomgång kring säkerhet, saker att tänka på med mera. Man börjar med en stabil kajak av turmodell för att känna sig trygg och paddlar alltid tillsammans med andra.

Vid vissa funktionsnedsättningar eller om man önskar lite extra stöd så kan man paddla en K2 (tvåmanskajak) där man sitter tillsammans med en van paddlare. Om du väljer att testa kanot på en klubb eller förening finns kunniga ledare, och i vissa fall även en följebåt, med ute på vattnet.

Sittställning

För att få en så bra och bekväm sittställning som möjligt kan kanoten behöva anpassas efter dina unika behov. Här går det bra vara uppfinningsrik och testa sig fram till vilken sits, fotstöd och kanske avlastning för ben med mera som fungerar bäst. Enkla lösning som ett ihoprullat liggunderlag kan till exempel fungera som stöd under knäna. Det finns inga begränsningar i vad du kan göra för anpassningar i sittbrunnen, men det kan vara bra att tänka på att den ska kunna tas med eller enkelt flyttas om du byter till en annan kajak. Silvertejp är också bra att ha till hands.

Tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling för att underlätta din paddeltur. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både roligare och tryggare.

Kontakt

Du är alltid välkommen att ta kontakt med oss om du har frågor eller funderingar om vår verksamhet inom parakanot.

Danny Hallmén
Verksamhetsutvecklare – Förening & tävling
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98

Jennie Hasselros Hedrén
Projektledare – Rekrytering Parakanot
jennie.hasselros@kanot.com
073-550 15 25

Hitta din klubb

Välkommen att paddla hos någon av de 125 kanotföreningar runt om i Sverige som är anslutna till Svenska Kanotförbundet. Blir du medlem i en klubb stöder du inte bara svensk kanot – du får även möjlighet att träffa nya vänner, utvecklas som kanotist och ledare, och om du vill, utmana dig själv och andra på tävling.

I Kanotguiden kan du söka kanotcentraler, klubbar och leder – både i sjöar, åar och skärgårdar. Kanotlederna presenteras med längd, karaktär och en kort beskrivning. Om du vill kan du betygsätta lederna och beskriva hur du upplever dem. På Kanotguiden kan du även läsa om allemansrätten och hur du paddlar säkert.

Råd och tips

Vi har samlat bra och grundläggande kunskap kring paddling på ett och samma ställe. Här finns tekniktips och vad du gör i en nödsituation. Det finns mycket att upptäcka och lära, med dessa grunder blir det både säkrare och roligare. Uppleva glädjen, gemenskapen och naturen från en kanot.

Säker paddling

Kunskap, säkerhet och sällskap – det är det viktigaste att ha med sig när man paddlar. Tillsammans med Sjöräddningssällskapet och Friluftsfrämjandet med stöd av Svenskt Friluftsliv har Svenska Kanotförbundet tagit fram säkerhetsmaterial och några korta inspirationsfilmer kring säkerhet.


 

Publicerad: 2022-11-15

Senast uppdaterad: 2024-06-26

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV