Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

Sverige har årligen ett antal sprinttävlingar inom para inklusive SM och Svenska Paracupen, SPC. Vanligtvis finns det både en paraklass och en öppen klass, samt möjlighet att tävla i sin egen åldersklass. Ibland kan det vara möjligt att gå ner i åldersklass för att få jämnare lopp och bättre sparring. Du behöver i dagsläget inte vara klassificerad för att tävla i Sverige.

Man tävlar först och främst individuellt i K1 (enmanskajak), men det är även möjliget att tävla i besättning K2 (tvåmanskajak) eller K4 (fyrmanskajak). Distanserna på svenska tävlingar är 200 m, 500 m, 1000 m samt 5000 m.

Det finns utöver sprinttävlingar även möjlighet att delta på vissa klassiska motionslopp i Sverige, samt vissa lopp inom surfski och maraton internationellt.

Internationellt så finns parakanot idag representerat vid världscup, EM, VM och Paralympics samt Special Olympics. 2022 körde man för första gången testlopp inom para på VM i maraton samt VM i surfski. För att få tävla internationellt måste man uppfylla och ta hänsyn till flera kriterier, bland annat klassificering.

Internationella klasser och distanser

Sprint

  • Kajak – KL1, KL2och KL3, distans 200 m
  • Va’a – VL1, VL2 och VL3, distans 200 m

Du hittar mer information om klassificering och att tävla internationellt inom här.
Landslaget inom para ligger under sprint, mer information hittar du på den sidan här.

Tävlingsregler

Svenska Kanotförbundets tävlingsregler delas in i dels de allmänna tävlingsreglerna som gäller för samtliga grenar, dels de tävlingstekniska reglerna som gäller för respektive gren.

Du hittar aktuella tävlingsregler här.

Vill du testa att tävla?

Kontakta en, alternativt din, kanotklubb så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man går till väga. Om du vill tävla i sprint krävs en tävlingslicens som du får via din kanotklubb.

Under 2023 har det skett en hel del nyheter för tävlande i parakanot i Sverige, du kan läsa mer om dem här. Pdf, 116 kB.

Du hittar sanktionerade tävlingar – både nationella och internationella i vår kalender här.


 

Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2023-04-05

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 125 föreningar och runt 90 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV