Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TÄVLING

Sverige har årligen ett antal tävlingar inom parakanot inklusive SM (Riksmästerskap) och Svenska Paracupen, SPC. På tävlingarna kan du med funktionsnedsättning tävla både i paraklass och i din åldersklass. Du behöver i dagsläget inte vara klassificerad för att tävla i Sverige.

Du kan tävla i kajak (KL) där man paddlar med dubbelbladig paddel och Vaá (VL), där man paddlar med en enkelbladig paddel. Du får ställa upp i båda disciplinerna eller bara den ena. På några tävlingar arrangeras besättningslopp i K2 (tvåmanskajak) där de tävlande paddlar med en kamrat utan funktionsnedsättning. Distanserna variera på våra svenska tävlingar mellan allt från 200 meter till 10 kilometer.

Du kan läsa mer om våra svenska tävlingar och Svenska Paracupen här.

Internationella tävlande

Internationellt så finns Parakanot idag representerat vid världscup, EM, VM och Paralympics i vår sprintgren med tävlingsdistansen 200 meter. I vår gren maraton finns Parakanot med som inofficiell mästerskapsklass i dagsläget och aktiva tävlar över 6–10 kilometer.

Vid internationellt tävlande måste aktiva genomgå internationell klassificering och bli godkänd. Du kan läsa mer om klassificering här.

Du hittar mer information om att tävla internationellt här.

Vill du testa att tävla?

Kontakta en, alternativt din, kanotklubb så kan de hjälpa till med vilka tävlingar som finns och hur man går till väga. Om du vill tävla i sprint krävs en tävlingslicens som du får via din kanotklubb. Hitta föreningar här.

Under 2024 har vi några nyheter för tävlande i parakanot i Sverige, du kan läsa mer om dem här. Word, 71 kB.

Du hittar sanktionerade tävlingar – både nationella och internationella i vår kalender här.

Kontakt

Har du frågor kring parakanot och vår paraverksamhet är du alltid välkommen att kontakta oss.

Danny Halmén
Verksamhetsutvecklare – Förening & tävling
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98


 

Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2024-06-26

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV