Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Klassificering

Sidan är under uppbyggnad och uppdatering.

Nationell klassificering

Mer info kommer under våren 2025.

Internationell klassificering

Internationellt deltagande kräver att du är klassificerad enligt de officiella klasser som finns definierade i IPC. Inför respektive internationell tävling brukar det finnas möjlighet att bli klassificerad innan själva tävlingsprogrammet drar igång, Paralympics undantaget. Läs mer om vad som gäller i IFC:s regelverk nedan.

Dagens klassificeringssystem gällande funktionsnedsättning är ett avancerat system där man har en rörelse- och styrkedel samt ett paddlingsmoment. Du behöver även ett läkarintyg som styrker din diagnos och funktionsnedsättning. Allt detta ligger sedan till grund för vilken klass man ska tävla i. Klassificeringen är till för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt. Klassificeringssystemet fungerar likadant för både kajak (K) och Va’a (V). Inom varje disciplin (K) och (V) finns det tre olika klasser för både herrar och damer. Nedan kan ni se grovt förenklade beskrivningar av varje klass.

Klasser inom kajak (K)

KL1 | Denna gruppering är för paddlare som inte har någon bålfunktion (dvs endast axelfunktion). En paddlare i KL1 klass kan applicera kraft huvudsakligen med hjälp av armar och/eller axlar.

KL2 | Paddlare som har bra användning av bålen och armarna, men begränsad användning av sina ben. De kan inte utöva kontinuerlig och kontrollerad kraft på fotbrädan eller sätet för att driva båten.

KL3 | Denna klass är för paddlare med funktionsnedsättning som har god användning av sina ben, bål och armar för att paddla, och som kan applicera kraft på fotbrädan eller sätet för att driva båten.

Klasser inom Va’a (V)

Va’a använder liknande klassificeringssystem och har då beteckningarna VL1, VL2 och VL3.

Kontakt

Danny Hallmén
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98


Publicerad: 2025-04-04

Senast uppdaterad: 2025-04-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV