Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tävla internationellt

Internationellt så finns parakanot idag representerat vid världscup, EM, VM och Paralympics i grenen sprint med tävlingsdistansen 200 m. I grenen maraton finns i dagsläget parakanot med som inofficiell mästerskapsklass på EM och VM och aktiva tävlar över 6–10 km. Svenska kanotförbundet har landslagsverksamhet i båda grenarna. Paddling finns även representerat på Special Olympics, där Sverige har en målsättning att vara med i framtiden.

Internationellt kan man tävla i kajak (KL) där man paddlar med dubbelbladig paddel och Vaá (VL), där man paddlar med en enkelbladig paddel. Du får ställa upp i båda disciplinerna eller bara den ena.

För att vara aktuell för internationellt tävlande, måste aktiva genomgå klassificering och bli godkänd, samt bli uttagen att representera landslaget.

VM i Parakanot

 

Klassificering

Internationellt deltagande kräver att du är klassificerad enligt de officiella klasser som finns definierade genom Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) och Internationella Kanotförbundet (ICF). En klassificering innebär flera steg med bedömning av medicinska dokument och fysiska tester.

Läs mer om vad som gäller i IFC:s regelverk nedan.

Utöver det så behöver man ha blivit uttagen av förbundskapten för Sprint- och Paralandslaget. Läs mer om uttagningskriterierna här.

Klassificering

Internationellt deltagande kräver att du är klassificerad enligt de officiella klasser som finns definierade i IPC. Inför respektive internationell tävling brukar det finnas möjlighet att bli klassificerad innan själva tävlingsprogrammet drar igång, Paralympics undantaget. Läs mer om vad som gäller i IFC:s regelverk nedan.

Dagens klassificeringssystem gällande funktionsnedsättning är ett avancerat system där man har en rörelse- och styrkedel samt ett paddlingsmoment. Du behöver även ett läkarintyg som styrker din diagnos och funktionsnedsättning. Allt detta ligger sedan till grund för vilken klass man ska tävla i. Klassificeringen är till för att skapa så rättvisa tävlingar som möjligt. Klassificeringssystemet fungerar likadant för både kajak (KL) och Va’a (VL). Inom varje disciplin (KL) och (VL) finns det tre olika klasser för både herrar och damer. Nedan kan ni se grovt förenklade beskrivningar av varje klass.

Sportklasser inom kajak (KL)

KL1 | Denna gruppering är för paddlare som inte har någon bålfunktion (dvs endast axelfunktion). En paddlare i KL1 klass kan applicera kraft huvudsakligen med hjälp av armar och/eller axlar.

KL2 | Paddlare som har bra användning av bålen och armarna, men begränsad användning av sina ben. De kan inte utöva kontinuerlig och kontrollerad kraft på fotbrädan eller sätet för att driva båten.

KL3 | Denna klass är för paddlare med funktionsnedsättning som har god användning av sina ben, bål och armar för att paddla, och som kan applicera kraft på fotbrädan eller sätet för att driva båten.

Klasser inom Va’a (VL)

Va’a använder liknande klassificeringssystem och har då beteckningarna VL1, VL2 och VL3.

Anpassning

För att få en bra sittställning, och/eller paddla så fort som möjligt, behöver kanoten anpassas efter dina unika behov. Det finns inga begränsningar i vad du får göra för anpassningar i sittbrunnen. Du får byta ut och/eller anpassa sits och fotstöd. Du kan montera stöd för ben, remmar, protes med mera. Observera att om du väljer att sitta fast i kanoten, till exempel i fotstöd eller sits, måste du enkelt kunna ta dig loss om du välter – det kan du behöva visa upp på klassificering och/eller tävling.
Du får bygga om styrfunktionen så att den passar dig, men får inte göra någon åverkan på skrovets utsida. Rodret kan vara fast eller rörligt beroende på vad du har för möjlighet att styra.

All personlig anpassning av utrustning skall dokumenteras och skickas till International Canoe Federation (ICF) alternativt European Canoe Association (ECA) i god tid innan tävling. Mer om det hittar du på deras hemsidor här – ICF och ECA.

Utrustning

Beroende på om du ska tävla i Sverige eller internationellt så gäller idag lite olika regler. I Sverige får du tävla i vilken kanot du vill, det viktiga är att du känner dig bekväm och kan få ut det mesta av din paddling.

Vill du tävla internationellt så finns det strikta regler kring utrustningen, bland annat gällande kanotens bred, längd och vikt. Kontroll av kanoten sker på plats inför varje tävling. Dessa regler finns för att alla ska tävla med samma förutsättningar inom respektive klass. Kajaker som uppfyller dessa kriterier kallas för parakanot eller Paracanoe och idag finns det två leverantörer – Nelo och Plastex. Dessa leverantörer har även olika olika modeller av Va’a. Vid de flesta internationella tävlingar går det att hyra en parakanot eller Va’a som uppfyller kriterierna.

En kajak (K) paddlas med en dubbelsidig paddel. Det finns möjligheten att fästa två stödpontoner på kajaken, likt en katamaran, för att öka stabiliteten. Detta är dock mycket ovanligt och är endast nödvändigt vid extremt nedsatt bålstabilitet.

Den andra modellen av parakanot Va’a (V) har ett andra mindre skrov, en stödponton på en arm av metall eller trä. En Va’a paddlas med en enkelbladig paddel med ett T-handtag.

Kontakt

Danny Hallmén
Verksamhetsutvecklare – Förening & tävling
danny.hallmen@kanot.com
073-625 41 98


Publicerad: 2022-12-09

Senast uppdaterad: 2024-06-26

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV