Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

HISTORIK

En av de första initivativtagarna till kanot för rörelsehindrade i Sverige är föreningen RG Aktiv Rehabilitering. De har arrangerat och organiserat träffar, läger och träningar för personer med funktionsnedsättning, främst ryggmärgsskadade, sedan starten 1981. I deras verksamhet finns kajak som en aktivitet och de har verksamheter på flera ställe i Sverige.

Idag har även flera etablerade kanotföreningar startat upp parakanotverksamheter, med allt från prova-på-tillfällen till mer organiserade träningar. Det finns möjlighet att tävla för de som vill, både nationellt och internationellt.

Föreningar och klubbar med paraverksamhet hittar du i menyn under kontakt.

Internationellt

Parakanot blev en officiell sport och egen gren så sent som 2010. Det startade som ett initiativ från International Canoe Federation (ICF) för att tillåta idrottare med funktionsnedsättning att tävla i kanot. Parakanot fanns och utövades då redan i ett antal länder, men första gången som parakanot visades upp internationellt var på Sprint VM 2009 i Dartmouth, Kanada, och då under namnet Paddleability.

Parakanot fick officiell status var 2010 vid VM i Poznan, Polen. Senare samma år tillkännagav Internationella Paralympiska Kommittén (IPC) vid ett möte i Guangzhou, Kina, att parakanot skulle göra debut i paralympiska sammanhang på Paralympics 2016 i Rio de Janeiro, Brasilien.

Parakanot har de senaste åren verkligen fått ett globalt genomslag och finns idag med i programmet på världscup, EM, VM och Paralympics. På världsmästerskapen ICF World Championships, som arrangeras varje år, deltar över 40 nationer.

2022 införde ICF paralopp på försök på VM i Maraton, Ponte de Lima samt VM i Surfski, Vianna de Castello – båda i Portugal.

Mer information kring parakanot internationellt hittar du på ICF:s (International Canoe Federation) och ECA:s (European Canoe Association) hemsidor.

Paralympics

2016 gjorde parakanot/paracanoe entré på det paralympiska programmet i samband med Paralympics i Rio med disciplinen kajak/kayak (K). Det var sex medaljevent (tre herr och tre dam), alla i kajak (K).

Till Paralympics i Tokyo 2020 (2021) hade även några klasser inom Va’a (V) lagts till programmet och antalet medaljevent var nio stycken – sex kajak (K), tre herr och tre dam samt tre Va’a (V), endast herr.
Till Paris 2024 har ytterligare klasser i Va’a lagts till.

Historiska mästerskapsmedaljer

Här kan du ta del av tidigare svenska resultat inom parakanot på internationella mästerskap så som EM, VM och Paralympics med fokus på medaljer samt placering i Paralympics.
Fler resultat hittar du på ICF (International Canoe Federation) och ECA (European Canoe Association).


Paralympics

2020

Tokyo

Helene Ripa

Brunnsvikens KK

KL3 200 m

5:a

2016

Rio de Janerio

Helene Ripa

Brunnsvikens KK

KL3 200

5:a


World Championships

2018

Montemor, Portugal

Helene Ripa

Brunnsvikens KK

KL3 200 m

Guld


European Championships

2018

Belgrad, Serbien

Helene Ripa

Brunnsvikens KK

KL3 200 m

Guld

2017

Plovdiv, Bulgarien

Helene Ripa

Brunnsvikens KK

KL3 200 m

Brons

2016

Moskva, Ryssland

Helene Ripa

Brunnsvikens KK

KL3 200 m

Guld







Publicerad: 2022-11-23

Senast uppdaterad: 2023-03-20

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV