Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

TRÄNING OCH MOTION

Paddling passar alla åldrar och nivåer, inte minst som motionsform och ger en bra allsidig träning för hela kroppen.

För den som är utvecklingsbenägen och gillar träning på högre nivå, finns det hjälp att ta del genom diverse material inom teknik, åldersanpassad träning och Svenska Kanotförbundets träningssatsning ”Röda tråden” för para.

Träning i praktiken

Hur ska träning bedrivas i olika åldrar?
Hur värmer jag upp och vilka styrkeövningar ska jag välja?
Fartskalan, vad är det?

Under den här rubriken hittar du bland annat inspiration och råd kring träning, fystester, uppvärmnings- och styrkeövningar, och exempel på träningsprogram i olika åldrar genom förbundets ”Utvecklingstrappa”.

Läs mer om träning i praktiken här.

Teknikens grunder

Teknik innebär naturligtvis olika saker för olika personer, men sjösätter vi två likvärdiga kanotister med identiskt material kommer deras teknik att avgöra hur långt de tar sig på varje paddeltag. Den kanotist med bättre teknik skapar en högre fart och glider längre.
Under den här rubriken hittar du bland annat beskrivning av kanotförbundets koncept ”Teknikens grunder” med beskrivning av paddeltagets olika faser.

Lär dig mer om teknikens grunder här.

Uppvärmnings- och rörlighetsövningar för paddlare

Svenska Kanotförbundet har tagit fram ett antal exempel på övningar inom uppvärmning och rörlighetsträning för paddlare. Syftet är ett kunna erbjuda en övningsbank att hämta inspiration ifrån. Både uppvärming innan träning samt rörlighet minskar inte bara skaderisken utan gör även att du kan få ut mer av din paddling i form av en bättre teknik.

Ta del av övningarna här.

Stryketräningsövningar för paddlare

Precis som uppvärmning och rörlighet är centralt för att hålla sig skadefri och kunna paddla teknisk bra, behöver vi bygga en stark kropp att kunna belasta den när vi tränar och få ut maximalt när vi tävlar.

Ta del av styrketräningsövningarna här.

SKF:s Breddelitsatsning (tidigare Röda tråden)

Under 2021 initierade kanotförbundet en långsiktig tränings- och utbildningssatsning för aktiva tävlingspaddlare från ungdom upp till U21 i slätvattengrenaran sprint, maraton och parakanot.

Läs mer om satsningen breddelitsatsningen här.


Publicerad: 2022-12-19

Senast uppdaterad: 2023-09-29

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV