Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Friluft och rekreation

Att paddla kanot är ett fantastiskt sätt att uppleva naturen på riktigt nära håll. Man paddlar på åar, sjöar och hav och alltid efter sin egen förmåga. Paddling är ett sätt att komma när vår svenska flora och fauna, och dessutom en bra aktiviet som ger allsidig träning för hela kroppen utan att du tänker på det – förflyttnings-, konditions- och balansträning. Kombinationen naturupplevelse och rörelse är en svårslagen kombination – både fysiskt och mentalt.

Att paddla är en aktivetet som med fördel utövas med andra, dels för gemenskapens skull, men främst av säkerhetsskäl. Att paddla tillsammans är en av de viktigaste sakerna att tänka på förutom att använda flytväst.

Oftast väljer man en kajak av havs- eller turmodell efter som de stabila och tåliga. Du kan paddla K1 (enmanskajak) om du vill, men man kan även paddla tillsammans med andra i en K2 (tvåmanskajak). Det finns även möjlighet att paddla kanadensare eller surfski.

Det finns föreningar och Godkända Kanotcentraler som erbjuder olika typer av aktiviter – allt från korta dagstripper till längre turer med övernattning. Kontakta en kanotklubb eller Godkända Kanotcentral för att se vad de har för möjligheter. Du kan enkelt söka efter både kanotcentraler och klubbar på vår webbsida Kanotguiden.


Svenska Kanotförbundet samarbetar bland annat med RG Aktiv Rehabilitering som bedriver olika former att aktiviteter så som läger, dagsturer och utflykter med övernattning. RG erbjuder paddling med kunniga ledare för personer med funktionsnedsättning på flera platser runtom i Sverige – från Malmö i söder till Luleå i norr. Läs mer om RG Aktiv Rehabiliterings kajakturer.

Kontakt en av Svenska Kanotförbundets 90 godkända kanotcentraler och se vad de har för möjligheter. Du kan vara trygg i att säkerhet och information sköts korrekt. Kanotcentralerna har stor kunskap inom sitt område och ser till att du får uppleva naturen på ett roligt och säkert sätt.

Allemansrätten är en fantastisk möjlighet för alla att röra sig fritt i naturen och gäller både på land och på vatten. Den ger såväl möjligheter som skyldigheter och en grundläggande regel är ”inte störa – inte förstöra”. Vad det innebär och vad du kan göra för att värna om allemansrätten och vår svenska natur. Lämna inga andra spår än ringar på vattnet. Ut och njut!

Hitta din klubb, uthyrare och leder. Läs mer om säkerhet och allemansrätten.

Kapsejsad kanot med varningstriangel


 

Publicerad: 2022-11-17

Senast uppdaterad: 2023-05-09

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV