Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Bild från artikeln i Växjöbladet. Foto Andreas Nilelind/bilderna.it

"Bra för några, bra för alla"

Växjö Kanot Clubs satsning för att öka tillgängligheter på klubben underlättar inte bara för personer med funktionsnedsättning. Förbättringarna gynnar alla på klubben.

De senaste året har det hänt mycket på klubben som ligger vi Helgasjön i Växjö. Och det är framför allt en person som har varit drivande i den utveckling och anpassning som Växjö Kanot Club nu kan se resultatet av. Jennie Hedrén Hasselros, som är både aktiv parakanotist och ledare, berättar om arbetet som ligger bakom.

– Jag kom in i föreningen 2020 och då var det inte anpassat alls. Man kunde ju ta sig ner på bryggan och ut med hjälp, men inte mycket mer. Vi började titta på det och 2021 hade vi nog med kunskap för att börja söka bidrag. Vi delade upp det i två delar, fall vi inte skulle få bidrag så visste vi att första etappen skulle bli av. Sedan fick vi så bra bidrag av RF-SISU och kommunen att vi inte behövde skjuta till så mycket själva.

Man delade ändå upp arbetet, för att få det användbart så fort som möjligt.

– Det var fokus på att få det användbart - ramp in i klubbstugan, anpassa toalett och lite plattor ner till bryggorna. Förut fick de som inte kunde ta sig in byta om hemma och gå på toa innan de kom hit, så det var mest akut. Sedan dök det upp lite småsaker längs vägen med handtag och ledstång i trappan, som underlättar även för de som är synskadade.

Bra bieffekter

Att fler gynnas av förbättringarna tycker Jennie är en positiv sideffekt av anpassningen.

– Vi kallar det ”bra för några, bra för alla”. Vi har ju byggt ramperna ner till bryggorna för tillgängligheten, men det underlättar för alla. Det var bara smala spångar här förut, lätt att trilla av. Nu är det breda ramper med bra mönster på.

Sedan dess har man hunnit fullfölja ombyggnaden och nu är hela anläggningen tillgänglighetsanpassad.

– Vi rev ut kanotladan och byggde om den från grunden för att få det tillgängligt. Att släpa ut en kajak är kanske för krångligt, men nu är det plant och organiserat där inne så man kan hämta paddlar och utrustning även om man sitter i rullstol.

Fin förebild för andra föreningar

Anläggningen har redan fått gott rykte. Jennie berättar att folk hört av sig från runt om i landet för att få nytta av det kanotcluben lärt sig.

– Ryktet har börjat sprida sig, flera andra klubbar har hört av sig och vill ha råd. Många tror att det behöver vara så komplicerat, med liftar och utrustning, men det är bättre att böja i rätt ände oh få något gjort för att göra det tillgängligare.

Förhoppningen är att kunna öka det lokala intresset, när allmänheten får upp ögonen för hur bra anpassningen blivit.

– Nu när vi har fått klart allt och ser att det funkar hoppas vi bara få hit fler som vill prova.

– –

Texten är hämtat från en artikeln som publicerades i Växjöbladet 15 juni. Läs hela reportaget och se fler bilder här.

Publicerad: 2023-06-15

Senast uppdaterad: 2023-09-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV