Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Tack vare anläggningstöd från RF-SISU Småland har Växjö KC påbörjat och kommit långt i sin tillgänglighetsanpassning. Foto RF-SISU Småland

Växjö Kanot Club tillgänglighetsanpassar anläggningen

Med anläggningsstöd från RF-SISU Småland har Växjö Kanot Club kunnat anpassa sin klubb för sina medlemmars olika förutsättningar. Plattsättning utanför klubbstugan och en ramp ned till vattnet är två av sakerna som underlättar för Jennie i rullstol.

Jennie Hedrén Hasselros började paddla för Växjö Kanot Club för ett par år sedan. Som rullstolsburen var det till en början svårt för henne att röra sig fritt på anläggningen som ligger vid Helgasjön, strax utanför Växjö. Men i dag ser det annorlunda ut både inomhus och utomhus och Jennie kan numera så gott som röra sig obehindrat.

– Jag är så glad att klubben har lyssnat på mig och på oss som verkligen behöver det, säger Jennie.

Anläggningsstöd för tillgänglighetsanpassning

I två omgångar har föreningen beviljats anläggningsstöd från RF-SISU Småland. Stödet har använts till att tillgänglighetsanpassa anläggningen efter medlemmarnas behov. Bland annat har de plattsatt marken utanför klubbstugan för att underlätta för samtliga, och inomhus har de satt upp ledstänger och stödhandtag. Men den största byggnationen har kanske varit vid vattnet. En specialanpassad brygga har byggts med ramp som gör att Jennie kan ta sig hela vägen till kanoten. Hon kan även ta sig i och ur kanoten själv med hjälp av en hävstång.

Även i materialladan gjorts ett omfattande arbete. Där gjorde föreningen en sådan enkel sak som att placera materialet längst fram utmed väggarna, så att alla kan nå flytvästar och paddlar oavsett förutsättningar. För Jennie har det hjälp henne mycket i hennes ledarroll, där hon på torsdagar tränar en barngrupp.

– Det här gör att jag nu för tiden inte bara är deltagare utan kan även kan vara ledare. Föreningen har genom ombyggnationen gjort det möjligt för mig att vara aktiv i ledarrollen också, säger Jennie.

Vad Växjö Kanot Club gjort för att tillgänglighetsanpassa klubben

  • Plattsatt uteplatsen
  • Ramp till klubbhuset
  • Ledstång till trappan inomhus
  • Rails för i- och urstigning ur kanot
  • Brygga med specialdel
  • Ombyggnad av kanotlada
  • Ramp till omklädningsrummen
  • Stödhandtag till toalett

Parapaddling ny satsning

Paddling är en skonsam och effektiv träningsform som förbättrar kondition, styrka och balans, och rekommenderas för personer med funktionshinder. I och med ombyggnationen har föreningen skapat möjligheter för en satsning på parapaddling. En gång i veckan erbjuder de träning för personer med olika funktionshinder och förhoppningen är att den delen av verksamheten ska växa ännu mer i samband med tillgänglighetsanpassningarna.

– Klubbhuset är ett gammalt magasin från 1700-talet med tre våningar där gymmet ligger längst upp. Förhoppningen är att vi även ska kunna tillgänglighetsanpassa huset så att alla har möjlighet att vistas där, antingen genom en hiss upp eller genom att placera gymmet längst ned, avslutar Jennie.

RF-SISU Småland har besökt Växjö Kanot Club där Jennie visar hur föreningen tillgänglighetsanpassat anläggningen. Kolla in videon nedan från besöket.

– –

Texten är hämtat från RF-SISU Smålands artikel här.
Läs mer om Projektstöd IF Anläggning och andra ekonomiska stöd som ni som förening kan söka här.

– –

Tillgänglighet för alla på Växjö Kanot Club

Publicerad: 2023-06-19

Senast uppdaterad: 2023-09-08

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV