Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Special Olympics World Games i Berlin gav Inspiration och mersmak

Svenska Kanotförbundet var tidigare i veckan och gjorde studiebesök på Special Olympics World Games i Berlin, tillsammans med Parasport Sverige

I lördags invigdes Special Olympics World Games i Berlin, det största tävlingseventet för personer med intellektuell funktionsnedsättning, med över 7000 deltagare och 190 deltagande programländer. Svenska Kanotförbundet var representerade på plats, genom en besöksresa och studiebesök anordnad av Parasport Sverige.

Foto: Special Olympics Sverige

Från invigningen. Foto: Special Olympics Sverige

De fyra besöksdagarna inleddes med den minst sagt maffiga invigningen med 70 000 åskådare, för att därefter fortsätta med besök av både divisionering (Special Olympics klassningssystem så att idrottarna får tävla på likvärdig nivå), besök på friidrottsarenan under 5000 och 800 meterstävlingar och Special Olympics Healthy Athlete Program. Ett hälsoprogram som erbjuder flera olika hälsogenomgångar inom bland annat fothälsa, tandhälsa, syn- och hörselundersökningar och till och med direkt vård på plats om det behövs. Under dagarna hölls även ett antal workshops med introduktion, fördjupning och diskussion om Special Olympics framtid tillsammans med Parasport Sverige, andra specialidrottsförbund och näringsliv.

F.v: Danny Hallmén SKF, Mikaela Seger Lecomte Svenska Tennisförbundet, Amanda Orrbo Sverigelaget Judo, Mikael Jonsson Destination Östersund och Thomas Schönström Sigma. Foto: Special Olympics Sverige

Paddling för personer med intellektuell funktionsnedsättning

Kanot är en av idrotterna under sommarspelen där deltagare kan tävla i både turistkajaker och tävlingskajaker (parakanot-regler) över 200 och 500 meter, men även i form genom så kallad "Unified Sports" där aktiv med intellektuell funktionsnedsättning kan tävla i K2 tillsammans med en person utan funktionsnedsättning.

– Kanot har funnits med i Special Olympics sedan 2003, men Sverige har aldrig haft deltagare! Den här resan gav så mycket inspiration för att jobba för att i framtiden ha aktiva som representerar Sverige, även i Kanot! Paddling är ju så mycket mer än bara tävling, men det här var definitivt startskottet för ett större arbete att försöka välkomna och inkludera den här målgruppen till den fantastiska upplevelse som paddling kan erbjuda, oavsett om det är på tävlingsbanan, ute i naturen eller som en hälsofrämjande aktivitet, säger Danny Hallmén som var på plats.

Intellektuell funktionsnedsättning är den klart, i antal, största målgruppen inom Paraidrott (Rörelsenedsättning, Synnedsättning och Intellektuell funktionsnedsättning). Om Du som ledare, eller Er förening är intresserade av att erbjuda paddling för personer med olika funktionsnedsättning kontakta gärna SKFs ansvarige för att bolla idéer om uppstart.

Kontakt

Danny Hallmén
Utvecklare, Parakanot
danny.hallmen@kanot.com
073-62 54 198

Publicerad: 2023-06-23

Senast uppdaterad: 2023-06-23

Författare: Danny Hallmen

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV