Gå till innehåll
Svenska Kanotförbundet

Guld till Elina Waldén och brons till Jennie Hedrén Hasselros i parakanoteventet på maraton-VM i Danmark. Rebecka Carlsson blev fyra.

Starka insatser av de svenska parakanotisterna

Under VM i maraton 28 augusti–3 september i Vejen, Danmark hålls även tävlingar i parakanot. Och det blev fina svenska framgångar för de tre paddlarna under fredagen – guld till Elina Waldén och brons till Jennie Hedrén Hasselros i damklassen Open. Rebecka Carlsson, Huskvarna Kanotklubb slutade fyra.

I samband med 2023 ICF Canoe Marathon World Championships arrangerades även i år maratontävlingar i parakanot. Tävlingarna, som i dagläget inte har VM-status, körs dels de officiella klasser som finns definierade i IPC, dels i en öppen klass där man välkomnar dem med funktionsnedsättningar som i dagsläget inte kan, eller har hunnit bli, klassificerade enligt de funktionsnedsättningskatagorier som IPC godkänt för Paracanoe.*

Sverige representerades av Elina Waldén (Kajakklubben Eskimå), Jennie Hedrén Hasselros (Växjö Kanotclub) och Rebecka Carlsson (Huskvarna Kanotklubb) där alla tre deltog i klassen Open som kördes under fredagen. Och det var tre nervösa, men taggade, tjejer som tog sig an banan på sjön Jels i Vejen. Utöver svenskorna fanns en tjej från Brasilien med som inte heller blivit klassificerad.

Elina öppnade hårt redan från start, tätt följd av brasilianskan. Elina vägrade släppa upp henne och var tvungen att hålla ett väldigt högt och tufft tempo för att inte brasilianskan skulle komma förbi. Jennie paddlade smart, tog in på brasilianskan och visade att hon ville vara med i fighten om medalj.

Efter två långvarv och ett spurtvarv, totalt 7,8 km, kunde Elina paddla över mållinjen som segrare efter ett riktigt starkt lopp. Jennie kom aldrig ikapp och slutade på fin bronsplats. Rebecka slutade på en fjärde plats. Trötta och nöjda tjejer som fått kvitto på att allt hårt jobb har gett resultat. De är definitivt sugna på fler maratontävlingar framöver.

Resultat från alla paraklasserna här.


*Följande kan tävla i klassen Open: Synnedsättning, Intellektuell funktionsnedsättning, Kortväxthet, Benlängdsskillnad, Hypertoni, Ataxi, Atetos. Den är också öppen för försämrad muskelstyrka, försämrad passiv rörelseomfång och extremitetsbrist som påverkar de övre extremiteterna. Guider kommer att tillåtas för kategorierna synskada och intellektuella funktionsnedsättningar.

Publicerad: 2023-09-01

Senast uppdaterad: 2023-09-01

Författare: Helene Ripa

OM OSS
Svenska Kanotförbundet har sedan 1904 organiserat svensk kanot. Idag har SKF 121 föreningar och runt 78 Godkända Kanotcentraler. Vi finns från Kiruna i norr till Malmö i söder. Ni som paddlar finns även på andra ställen i Sverige, men vi för din talan – oavsett om du är medlem eller inte.

KONTAKT
Svenska Kanotförbundet
Såningsvägen 1
954 42 Södra Sunderbyn

Telefon: 070-372 54 48
E-mail: info@kanot.com

PRENUMERERA PÅ SKF:S NYHETSBREV